DUYAN: “3 YILDIR CAMİMİZDE İBADET YAPAMIYORUZ” « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

29 Nisan 2024 - 10:50

DUYAN: “3 YILDIR CAMİMİZDE İBADET YAPAMIYORUZ”

DUYAN: “3 YILDIR CAMİMİZDE İBADET YAPAMIYORUZ”
Son Güncelleme :

23 Ağustos 2022 - 21:32

26 views

Gaziantep’te restore edilmesi için yaklaşık 3 yıl önce ibadete kapatılan ancak hala restorasyonuna başlanılmayan 350 yıllık tarihi cami hırsızların ve madde bağımlıların mekânı haline geldiğini belirten vatandaşlar yetkililere seslenerek bir an önce camilerinin ibadete açılmasını istediler.

Merkez Şahinbey ilçesinin Kılınçoğlu Mahallesinde bulunan tarihi Kılınçoğlu Camii, yaklaşık 3 yıl önce caminin bazı bölümlerinde hasar oluştuğu gerekçesiyle restore edilmesi için Gaziantep İl Müftülüğü tarafından ibadete kapatıldı.

Kılınçoğlu Mahallesi, Şahinbey Belediyesi tarafından kentsel dönüşüme alınan mahalle olduğundan ve camide özel bir mülkiyetin arazisinin içerisinde yer aldığından camide restorasyon çalışmaları sürekli ertelendi.

Hicri 1152, miladi olarak da 1739 yılında Kılıçoğlu Hamza Bey tarafından yaptırılan tarihi caminin 2 yıldır ibadete kapatılmasından dolayı mahalle halkı, ibadetlerini mahallelerine uzakta olan camilerde yapıyor.

DUYAN: “3 YILDIR CAMİMİZDE İBADET YAPAMIYORUZ”

“Öncelikle Gaziantep Valiliği ve Şahinbey Belediyesi’nin bu durumdan haberi var  Gaziantep’te ikamet eden ve mülkiyeti kendisine ait olan hayırsever Teymur ailesinden tüm evrakları alınıp Şahinbey Belediyesine devredildi diye biliyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, konuşmalarında tüm Camiiler ve türbeler  bizden sorulur demesine rağmen Şahinbey Belediyesinin çalışmasına bakarmısınız.”şeklinde konuşan Cenan Duyan, “3 seneden beri camimiz kapalı ve 3 yıldır burada bekçilik yapıyoruz. Camiye gelen giden yok. Sonra belediye yetkilileri geldi fotoğraf çekip gittiler. Kılınçoğlu Camimiz tarihi olduğundan dolayı müze haine gelmesi lazım iken atıl vaziyette bırakılıyor.  Geçtiğimiz günlerde  Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü ekipleri  ise Cami içerisinde kullanılan kitaplar, halılar, ses sistemleri onları toparlayıp  araca yükleyip gittiler. Yani bizim anlamadığımız  sanki cami hiç açılmayacakmış gibi hazır ki malzemeleri de götürdüler. Her gün hırsız kovalıyoruz. Caminin her şeyini çaldılar. Caminin ibadete açılması için ne kadar başvuru yaptıysak elimizden bir şey gelmedi. Biz 3 yıldır camimizde ibadet yapamıyoruz. Caminin durumu rezalet içerisinde, her gün de buradan hırsız kovalıyoruz ve caminin sağlam kapısı kalmadı. Ne kadar demir varsa çaldılar. Mahallemizin hepsini yıktılar, sürekli toz içerisindeyiz. Ama biz en çok caminin kapalı kalmasını razı değiliz, caminin kapalı olmasına gönlümüz razı olmuyor. Camimiz tarihi bir camidir, 350 yıllık bir camidir. Mahalleli olarak camiyi restore etmek istedik ama bizlere izin verilmedi.” dedi.

KIZGIN: YETKİLİLER ELİNDEN GELENİ YAPMALI  

Mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmalarının yarım bırakılmasından ve tarihi caminin de ibadet kapalı olmasından dolayı çok rahatsız olduklarını belirten Turan Kızgın  ise, “Gerek caminin bu durumundan gerek yıkılan evlerin metruk eve dönmesinden dolayı çok rahatsızız. Geçen aylarda  metruk evlerde iki tane ceset bulundu. Camimiz 350 yıllık bir camidir. Avrupa’da yerin altından 150-200 senelik bir taş çıkartıyorlar ve o taşa çocuğu gibi bakıyorlar. Camimizin bu şekilde olması ‘Müslüman’ım’ diye geçinen bu ülke için çok ayıptır. Yetkililerin bu duruma el atması lazım. Millet, namazını kahvede ve dükkanda kılıyor. Yetkililerin elinden geleni yapması lazım. Camimiz yaklaşık 3 yıldan beri ibadete kapalı. Caminin tavanı çökme riski vardı, ondan dolayı ibadete kapandı. Mülkiyet sahibi cami restore edecekti fakat izin vermediler. Belediyenin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün caminin bu durumundan haberi var. Fakat hiçbir sonuç yok. 7-8 seneden beri yetkili bir kişi gelip de yararlı bir iş yapmadı. Mahalledeki evleri yıkıp bıraktılar, her türlü ahlaksızlık bu mahallede yapılıyor. Hırsızlığın yaşanmadığı gün yok, gasp, hırsızlık, uyuşturucu ve fuhuş hepsi bu mahallede var.” şeklinde konuştu.

ÇOBAN: CAMİMİZİN DURUMU HİÇ İYİ DEĞİL

Caminin bu durumunu Gaziantep Valiliğine, İl Müftülüğüne, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Şahinbey Belediyesine bildirdiklerini belirten cami çevresinde esnaflık yapan  Ali Çoban, “Mahallemiz kentsel dönüşümde ve camimizin durumu hiç iyi değil. Hiçbir önlem alınmıyor. Camimizi resmen hırsızların, madde bağımlıları ile fuhuş yapanların mekanı olmuş. Cami cemaati olarak tüm resmi kurumlara başvuru yaptık ama hiçbir önlem alınmadı. Camimizin bu şekilde kapalı kalması hem bizleri hem de mahalle halkını üzüyor. Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama hiç bir devlet yetkilisi doğru dürüst gelip camimizle ilgilenmiyor. İlgili kurumları aradığımızda  her kurum başka bir kurumun üzerine atıyor.  Sadece geçtiğimiz gün Vakıflar bölge  müdürlüğünden yetkililer geldi camii içerisindeki malzemeleri götürdüler Camimizin bu şekilde atıl durumda olması hem bizi hem de mahalle sakinlerini üzüyor. İbadetlerimizden geri kalıyoruz, ibadet edecek yerimiz de kalmadı. Mahalle sakinleri namazlarını kıraathanede kılıyor. Camiminiz tarihi bir camidir. Tarihi bir caminin bu şekilde olması içler acısıdır.” ifadelerini kullandı.

 KELEŞ: KARŞIMIZDA BİR MUHATAP YOK.

Asım Keleş: “İnsanlar camide ibadetlerini yapıyor. 300-350 yıllık bir cami ibadete kapalı. Müslümanlar ölmesin diye tiwitler atılıyor. Şahinbey’de Müslümanlar evlerine kapatılıyor. Adam sabah namazına gelecek kimse yok. Öğle namazına gelecekler kimse yok. Çok ufak bir çöküntüde imam camiyi kapattı. Müftülükten adamlar geliyor fotoğraflarını çekip gidiyorlar. Yetkililer bir açıklama yapsın. Ne zaman yapacaklarını söylesinler. Karşımızda bir muhatap yok. Belediye başkanı, vali geldiğinde sağı solu süpürüyorlar arkası boş. Filistin için gözyaşı döküyorlar burası için niye dökmüyorlar.  Biz de insanız. Bu mahallenin zenginleri çok ‘yaptıralım’ dediler yok dediler.” diye konuştu.

 

 

 

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.