ERDOĞAN: RAKAM KONUSUNDA HİÇ ENDİŞE EDİLMESİN « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

2 Mayıs 2024 - 06:07

ERDOĞAN: RAKAM KONUSUNDA HİÇ ENDİŞE EDİLMESİN

ERDOĞAN: RAKAM KONUSUNDA HİÇ ENDİŞE EDİLMESİN
Son Güncelleme :

05 Ekim 2022 - 13:13

Hayat pahalılığı yediden yetmişe herkesin cebine dokunurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücrete zam yapılacağı yönündeki mesajı hem işvereni hem de işçiyi heyecanlandırdı. Gaziantep’te vatandaşlar da hayat pahalılığı konusunda hemfikirken asgari ücrete zamdan çok enflasyonun düşürülmesini istiyor.

ERDOĞAN: RAKAM KONUSUNDA HİÇ ENDİŞE EDİLMESİN
Yeni yıla 3 ay kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla asgari ücrete yapılacak olan zam gündemdeki yerini aldı. Erdoğan “Şimdi yapmış olduğumuz asgari ücret tespit rakamlarında son tespiti aralıkta yapacağız. Arkadaşlarımız çalışıyorlar, değerlendirmeleri yapıp yılsonu itibarıyla adımları atacağız. 2023’e girerken çok daha güçlü bir şekilde gireceğiz. Bir defa tereddüt etmeden asgari ücreti yükseltirken, yapılan artışın maliyeti işverenin üzerine bırakmadık, onu da biz üzerimize aldık. 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için önümüzdeki ay asıl tespiti yapacağız. Rakam konusunda hiç endişe edilmesin.” dedi.
Asgari ücrete en son zam temmuzda yapılmış ve 5 bin 500’e çıkarılmıştı. Gaziantep’te vatandaşlar asgari ücretle geçinmenin zor olduğunu dile getirirken asgari ücretin en az 10 bin lira olması gerektiğini vurguladı.
KARAKURT:“10 BİN LİRA BİLE YETMİYOR”
3 çocuk babası İsa Karakurt, her şeyin çok pahalı olduğunu dile getirirken asgari ücretin en az 10 bin lira olması gerektiğini söyledi. “Allah millete yardım etsin.” diyen Karakurt, “Yaşamak gerçekten çok zor. Asgari ücretle olacak bir şey değil. Bir evin şuan en aşağı 10 bin lira maaşı olmalı. Bir kira 3 bin-4 bin lira. Zaten günlük 500-600 lira masraf oluyor. Benim üç tane çocuğum var. Benim evin masrafını hesap edersem 10 bin lira bile yetmiyor ama milletimiz hala sesini çıkarmıyor.” ifadelerini kullandı.
AKBAŞ: “SEÇİM YATIRIMI DİYE DÜŞÜNÜYORUM”
Emekli olan Aydın Akbaş yapılan zamların sadece bir seçim yatırımı olduğunu söylerken, “Açıklamalar kısaca seçim yatırımı diye düşünüyorum. Ben emekliyim asgari ücretle pek ilgilenmiyorum ama bizim cumhurbaşkanımızın daha önceki seçimlerde söylemiş olduğu bir çay bir simit hesabı vardı şimdi insanlar bir çay bir simit hesabını yapsınlar ona göre karar versinler.” ifadelerini kullandı.
BOZASLAN “8 BİN LİRA ANCAK YETERLİ”
Asgari ücret açıklamalarını değerlendiren İbrahim Bozaslan, “Asgari ücret şu anda yetmiyor, hayat pahalı. En az 8 bin lira zam yaparlarsa ancak yeterli olur” ifadelerini kullandı.
AYKAÇ “ELEKTRİK ALDI BAŞINI GİDİYOR”
Veli Aykaç ise “En az 8 bin lira olması lazım çünkü yetmiyor. 5 bin 500 ev kirası, doğalgaz, elektrik zaten başını aldı gidiyor.” dedi.
KIRATLI: “İŞVERENİ DE DÜŞÜNMEK LAZIM”
Mehmet Kıratlı asgari ücret konusunda işçi dışında işverenlerinde düşünülmesi gerektiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı: “Ben işçiyim. Asgari ücrete son bir yılda fazlasıyla zam yapıldı. 2 gün önce cumhurbaşkanımız ‘yılsonu yine değerlendirmeler olacak’ dedi. Bunlar olumlu görüşler. Şuanda asgari ücret iyi. Yapılacak zam ile asgari ücret herhalde 6 bin lira olur işvereni de düşünmek lazım burada. 6 bin lira ile geçinebiliyorum.”
YUVARLAK “KİMSE GEÇİNEMİYOR”
Mustafa Yuvarlak ise “Ne emekli ne de asgari ücretliler geçinebiliyor. Kimse geçinemiyor. Ev kiraları olmuş 4 bin 500 lira.” dedi.
KARATAŞ: “ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNEMEYEN BİR SÜRÜ İNSAN VAR”
Tuğba Karataş da asgari ücretin yetmediği ve yaşam şartlarının zor olduğunu dile getirirken, “Asgari ücrete bence de zam gelmeli. Her şey çok pahalı. Asgari ücretle geçinemeyen bir sürü insan var.” ifadelerini kullandı.
YUILDIRIM “5 BASAMAKLI BİR ASGARİ ÜCRET BELKİ TATMİN EDEBİLİR”
Abdullah Yıldırım yapılan zammın bir önemi olmadığını Türk lirasının değerlenmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, “Önemli olan zammın gelip gelmemesi değil. Temel ihtiyaçların fiyatlarının düşmesi önemli. Fiyat arttıkça paranın bir değeri kalmıyor. Ne kadar yükselse de bize bir anlam katmıyor. Bizim için önemli olan temel ihtiyaçlar. Kira, yiyecek, giyim gibi ürünlerin fiyatlarının azalması buna bağlı olarak da paramızın değerlenmesi. Şuanda açlık sınırı 20 bin seviyesine çıkan bir ülkede sizce asgari ücret ne kadar olmalı? 5 basamaklı bir asgari ücret insanları belki tatmin edebilir.” ifadelerini kullandı.
KARADAĞ “EN AZ ÜCRET 15 BİN OLMALI”
İşveren Berkay Karadağ, “Bir işveren olarak kesinlikle gelmeli diyorum. En az ücret 15 bin olmalı. Ben İşçime bu maaşı verebilirim. Enflasyon ortada, asgari ücretin 1500-1600 lira olduğu dönemlerde cebinde 5 bin lira olduğu zaman ciddi bir şekilde harcamalarını yapabiliyordun. Şimdi 5 bin 500 asgari ücret ama hiçbir şey yapamıyorsun” dedi.
YILMAZ “ZAM GELMESİN DAHA İYİ!”
Hatun Yılmaz ise ürün fiyatlarının arttığı sürece asgari ücrete gelen zammı mantıksız bulduğunu dile getirdi. Yılmaz, “Zam gelse de bir şey fark etmiyor çünkü her zam geldiğinde ürün fiyatları da artıyor, mantıksız. Gelmesin daha iyi. Eğer rahat edeceksek ve fiyatlar bu şekilde kalacaksa asgari ücret en az 10 bin lira olması lazım.” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.