Bir Bilim Adamının Romanı – Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

30 Nisan 2024 - 23:03

Bir Bilim Adamının Romanı – Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Bir Bilim Adamının Romanı – Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı
Son Güncelleme :

16 Nisan 2023 - 23:35

Oğuz Atay’ın 1975 yılında çıkardığı Bir Bilim Adamının Romanı adlı eseri, döneme çok ses getirmiştir. Hala günümüzde özeti bile oldukça fazla okunmaktadır. Mustafa İnan’ın başarılarını ve çalışma isteğini oldukça etkili bir şekilde anlatan Oğuz Atay’ın bu eseri, dönemde çok yaygın olmayan biyografi tarzında yazılmasıyla da dikkat çekmiştir.

 Kitap Özeti Oku

 Yoksul bir ailede doğan Mustafa İnan, eğitim öğretim hayatı boyunca oldukça başarılı olmuştur. 1911 yılında doğan, zor şartlarda yaşamış ve okumuştur. Tüm eğitim hayatı boyunca oldukça başarılı bir öğrenci olmuş, keskin zekası ve çalışkanlığı ile de her zaman dikkatleri üzerine çekmiştir. Okulundan mezun olduktan sonra eşi Jale hanım ile evlenen İnan, kısa sürede akademik anlamda da ciddi başarılar elde etmiştir.

 Edebiyat, felsefe, dil, tarih ve sanat başta olmak üzere birçok alanda akademik çalışmalarla bilime yön veren Mustafa İnan, Yahya Kemal’e de büyük hayranlık duyar ve onun sohbetlerinde de yer alır. Milletvekilliği gibi siyasi görevleri kabul etmezler. Siyasete değil, eğitime hizmet vermesi gerektiğini düşür. Paraya önem vermez ve idealleri doğrultusunda hayat yaşar.

 Aşırı çalışması ise onun sağlığını ihmal etmesine sebep olur. Hızla ilerleyen hastalığını yeneceğini ve yeniden öğrencilerine ve akademik hayata kavuşacağını düşünür. Ancak ilerleyen lösemi hastalığı sebebiyle 1967 yılında hayatını kaybeder.

 Konusu

 Oğuz Atay tarafından yazılan bu roman son derece etkili bir şekilde, Profesör Mustafa İnan’ın hayatını ele almaktadır. Eğitim yılları, evliliği, kariyeri ve yaşamı boyunca yaşadıkları, usta bir şekilde de okuyucuya yansıtılmaktadır. Aynı zamanda Mustafa İnan’ın karakteri ve yapısı hakkında da bilgi veren bu roman, Oğuz Atay’ın hala çok satan romanları arasında sayılmaktadır.

 Karakterleri ve Sayfa Sayısı

 Başarılı edebiyatçı Oğuz Atay tarafından yazılan Bir Bilim Adamının Romanı eseri, gerek bir bilim adamı olan Prof. Dr. Mustafa İnan’ın yaşam hikayesini konu alır. 270 sayfadan oluşan bu romanın ana karakteri de elbette Mustafa İnan’dır. Tamamen onun etrafında dönen bu eserde, zaman zaman öğrencilerine, öğretmenlerine ve eşine de yer verilir.

 Ancak asıl karakter biyografi olmasından dolayı da Mustafa İnan’dır. Doğumundan ölümüne kadar olan tüm süreci başarılı bir şekilde anlatan bu kitabı okuyanlar, Mustafa İnan ile ilgili öğrendikleri ile de oldukça memnun kalırlar.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.