İmar rantında tarihi vurgun… Tahmazoğlu suskun! « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

19 Nisan 2024 - 00:25

İmar rantında tarihi vurgun… Tahmazoğlu suskun!

İmar rantında tarihi vurgun… Tahmazoğlu suskun!
Son Güncelleme :

06 Mart 2022 - 22:19

307 views

Şahinbey’de, rant belediyeciliği gönül belediyeciliğini ezdi geçti. Kanun, yönetmelik, etik ayaklar altına alındı. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Başkana özel imar tadilatları” ile 8 kat olan imar iznini 14 kata çıkarmakla ve belediyeye ait 1311 metrekare arsayı mülkiyetine geçirmekle suçlanıyor. Korkunç iddialar aylardır kentin gündemini meşgul ederken, Tahmazoğlu suçlamalar karşısında üç maymunu oynuyor.
GÖNÜL DEĞİL, RANT BELEDİYECİLİĞİ
CHP’li Şahinbey belediye meclis üyeleri Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile ilgili imar yolsuzluğu iddialarının peşini bırakmıyor. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile Milletvekili Mehmet Erdoğan, Yamaçtepe’deki ayrı parsellerde bulunan arazilerini, Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) üzerinde usulsüzce birleştirdikleri, DOP payı vermedikleri, 8 kat olan konut iznini 14 kata çıkardıkları ve kendilerine büyük rant sağladıkları iddia ediliyor.

TAHMAZOĞLU, YARGIDA HESAP VERECEK
CHP İl Binasında meclis üyeleri ile birlikte basın toplantısı yapan Şahinbey Belediyesi Meclis üyesi Hasan Şencan, ellerindeki belgelerle suç duyurusunda bulunulacaklarını belirterek ‘’başkan yardımcısı belediye adına, başkan ise kendi asına sözleşmeye imzalıyor. Dilleri Beytülmal diyor, elleri O Beytülmalı alıyormuş. Bunun hesabını, yargıda ve huzurda verecekler’’ dedi.

CHP’LİLERDEN BASIN TOPLANTISI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep il yönetimi ve belediye meclis üyeleri Yamaçtepe’de bulunan Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) arazileriyle ilgili basın toplantısı yaptı. Basın toplantısına Şahinbey Meclis Üyesi Hasan Şencan, Şahinbey İlçe Başkanı Zeki Gürsel, Belediye Meclis Üyesi Avukat Mahmut Öztürk ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Grup Başkanvekili Yılmaz Kireç katıldı.

BAŞKANLA YARDIMCISI BELEDİYE ADINA, BAŞKAN İSE ALICI OLARAK SÖZLEŞMEYE İMZA ATTI
Toplantıda konuşan CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Hasan Şencan, konuyla ilgili olarak suç duyurusunda bulunacaklarını ve belgeleri savcılığa teslim edeceklerini söyledi. Elindeki senet, tapu ve belgeleri basınla paylaşan Şencan ‘’Şahinbey Belediyesi ve Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu arasında Türkiye’de ve Avrupa’da benzeri görülmemiş senet imzalanmış. Sözleşmeyi yapan Şahinbey Belediyesi adına Başkan Yardımcısı Hüseyin Kılıç, alan Mehmet Tahmazoğlu. Dünyada eşi benzeri olmayan bir sözleşme. Yamaçtepe’de arazi 3’e bölünmüş. 7408 numaralı parsel Ak Parti Milletvekili Mehmet Erdoğan’a ait. Erdoğan’ın arazisi Tahmazoğlu arazisine taşınıyor. 7425 numaralı arazi daha sonradan bölünerek bir bölümü Tahmazoğlu ve Şahinbey Belediyesi’ne, diğer bölümde Mehmet Erdoğan’ın arazisi olarak belirleniyor. Tahmazoğlu’na ait arazi 2’ye bölünüyor. 2423 metrekare ve 1113 metrekare. Tahmazoğlu’na Parsel 3, kalan 1311 metrekare de Şahinbey Belediyesine Parsel 4 olarak pay ediliyor. Bunları da imzalanan belgeyle yapıyorlar. Tek bir belgeyle belediyeye ait 1311 metrekare kayboluyor, bu benzeri görülmemiş bir anlaşma” dedi.

TAHMAZOĞLU’NUN ARAZİSİ, BİRDEN 4 BİN 847 METREYE ÇIKTI Şahinbey Meclis Üyesi Şencan ’’Elimde görünen tapu

Şahinbey Belediyesi ve Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun ortak olduğu bir araziye ait. Toplamına baktığımızda 4 Bin 847 metrekare. Burada iki arazi var. Birisi Gaziantep Ak Parti Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın arazisi, diğeri ise Mehmet Tahmazoğlu’nun arazisi. 3194 nolu imar kanununa göre konut alanı konuta taşınamaz. Bu arazi 18 uygulaması ile imara açılıyor. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, 2014 Yılında Cebeler Bölgesi’nden 5006 metrekare bir arazi alıyor. Rayiç bedeli çok düşük. DOP karşılığında uygulama alanının dışında olan bu yeri. Şahinbey Belediyesine bağışlıyor. Burada önemli olan rayiç bedelleri aynı gösteriliyor ki mesela Yamaçtepe’de bir arsanın metresi 100 liradır Cebelerde 1 liradır. Bunları aynı tutuyor. Sonra bu iki parseli buna verdikten sonra bir belge ile Şahinbey Belediyesi’nin 1311 metrekare arsası kayboluyor. Ve 3 Bin 500 metrekare olan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun arazisi 4 Bin 847 metreye çıkıyor.’’ Dedi.

ARSA OKUS POKUS YÖNTEMİYLE BAŞKANIN ÜSTÜNE GEÇTİ

Ahlaki ve etik olmayan sözleşmelere imza atıldığını belirten Şencan ‘’Bu evrakın düzenlenmesi ahlaki ve etik değildir. Gaziantep halkı olarak Tahmazoğlu’na sormak zorundayız. Kendi arsanızın yanına AKP’li milletvekilinin arsasının konut olmasına rağmen çok geride kaldığı için mi bu arsayı bitişiğinize taşıdınız? Bu yaptığınız taşıma, hangi kanunda hangi siyasi etik ahlakta vardır. Taşıdığınız milletvekilinin arsasıyla kendi arsanızı birleştirmeniz sonucunda burası ada bazlı oldu. Burada yükseklik 8 kattan 14 kata çıkmıştır. Bu artıştan sonra devasa bir maddi fayda sağlamıştır. Bu devasa fayda, belediyenin kaybettiğiniz 1311 metrekaresinde kamu zararı oluşmamış mıdır? DOP diye verdiğiniz Cebeler ve Yamaçtepe’deki arsaların değeri ile taşıdığımız bedelleri aynı değildir. Belediye Başkanlığı yaptığınız belediye ile, aranızda düzenlediğiniz taksim sözleşmesinde rayiç değerler arasında farklılık gözetmeksizin taksimine diye bir madde koydurdunuz. Belediye Başkanlığı yaptığınız belediyeyi kendi ellerinizle zarara uğratmış olmuyor musunuz? Belediye Başkanlığı yaptığınız belediyeye ait 1311 metrekare çok kıymetli bir arsayı okus pokus yöntemiyle sizin üstünüze geçti. Sorumluluk alanınızda olduğunuz belediyeyi zarara uğratmış oluyor musunuz?’’ dedi

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINI GÖREVE DAVET EDİYORUM

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun başkanlık koltuğunu kullanarak milyonlarca insanın, yetimin hakkını gasp ettiğini belirten Şencan ‘’ Bu olayları CHP’li bir belediye yapsaydı yer yerinden oynardı. Buradan Tahmazoğlu’na sesleniyorum yazıklar olsun ki meclis kürsüsünde her fırsatta Beytülmal diyorsunuz. Dilleriniz Beytülmal diyor, elleriniz O Beytülmalı alıyormuş. Artık ak koyun, kara koyun meydana çıksın. Kimse kusura bakmasın belediye kimsenin babasının çiftliği değil. Tahmazoğlu’nun da babasının çiftliği değil. Halk bizleri seçerken kendi haklarını korumamız için bu meclise gönderdi. Bizde bunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Bu koltuklar gelip geçicidir. Sokakta rahatça yürüdüğünüz zaman bu işi ehli ile yapmış olursunuz. Milyonlarca liralık kamu zararı oluşturan Tahmazoğlu’nun O koltukta oturması bizim vicdanlarımızı sızlatıyor. Elimizdeki bu belgeler ile birlikte Savcılığa gidip suç duyurusunda bulunacağız. Adaletin hala var olduğu umuduyla, Gaziantep halkı adına Hak, Hukuk, Adalet arayışımız devam edecek. CHP’li Belediyelerde eften püften konularda soruşturma başlatan İçişleri Bakanlığını göreve davet ediyorum. Bu soruşturma süresince de Mehmet Tahmazoğlu’nun o koltukta oturması yanlıştır Mehmet Tahmazoğlu ben haklıyım diyorsa, gitsin savcılığa kendi başvurusunu yapsın ve bütün belgelerini çıkarsın. Biz haksız isek özür dileyelim buyurun hodri meydan. Sizi bekliyoruz başkan’’ dedi.

BEYTÜLMALA EL ATAN YİNE KENDİLERİ OLDU

CHP Şahinbey Belediyesi Meclis Üyesi Avukat Mahmut Öztürk ,Şahinbey belediye başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun mecliste kendilerine söz hakkı tanımadığını, belge ve bilgi vermediğini belirterek ‘’Bizim kendi çaba ve uğraşlarımız sonucu elimizde bilgi ve belgeler var. Yamaçtepe’de Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun bir arazisi var ve burada imara verilmesi gereken DOP’lar verilmiyor. Belediyenin 1311 metrekare yeri ile Mehmet Tahmazoğlu’nun 3 bin metrekare yeri ortak bir yapı alanına denk geliyor. Sonra yapılan bir kaç uygulama ve değişiklik ile rantı genişliyor. Belediyenin 1311 metrekare yeri adeta buhar olup uçuyor. Gaziantep Ak Parti Milletvekili Mehmet Erdoğan’ı da kendisine ait bitişik parsele getirip 10 bin metrekare gibi büyük bir alan elde ediliyor. Ada bazlı parsel oluşuyor. Buradaki yapı izni 8 kattan 14 kata çıkıyor ve haksız kazanç elde ediliyor. Devletin ve kamunun malını kaybettiler, Beytülmalı korumak için geldik dediler, Ama gelinen süreçte Beytülmala el atan yine kendileri oldu.’’ dedi.

MÜTHİŞ BİR DEĞER ARTIŞI ÇIKIYOR.

CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Kireç ise Şahinbey Belediyesinin koyduğu plan notlarıyla ilgili olarak şunları söyledi. ‘’ Plan notu normalde bu işlemler yapılmadan önce koyulan plan notları bu parsellerin ilk hali 15.50 olarak geçerken 1550’yi 2150’ye yani 8 kata taşıyorlar 2150’ye çıktığı ve yükseklik biraz daha fazla olduğu zaman donatılarını fazla gösterip müthiş bir değer artışı çıkıyor. Mehmet Erdoğan’ın arazisinin 15-50 KAKS. Senet sonrası arazinin 21-50’ye taşınıyor. 15-50 7 katlı imara açık 21-50 ye taşındıktan sonra bu oran 12 kata çıkıyor. Kat sayısı fazla olduğunda temelde kullanılan donatı ve beton fazlalaşıyor. Bu da değer artışına neden oluyor. 15-50’den 21-50’ye taşımalarının amacı araziye değer kazandırmak” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Yamaçtepe Mahallesinde, Şahinbey Belediyesi tarafından 3194 sayılı imar kanununun 18. maddesine göre parselasyon uygulaması yapıldı. Parselasyon uygulaması yapılan yerdeki 180 Ada 31 parselde 3536 metrekarelik alanın tapusu Mehmet Tahmazoğlu adına kayıtlıydı. İmar Kanunu 18. Madde ve Danıştay kararlarında açık şekilde ifade edildiği gibi her parselasyonda eşit oranda Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kesilmesi gerekiyor. Ancak, uygulama alanındaki bütün parseller üzerinden yüzde 45 DOP ve yüzde 10 bağış olarak alınmasına rağmen Tahmazoğlu yasaya aykırı bir biçimde kendi parselinde yarım metrekare bile kesinti yaptırmamıştı. Başkan Tahmazoğlu, İmar Kanunu 18. Madde ile kendi arsasına DOP kesmediği 3536 metrekare arsasını Şahinbey Belediyesine ait 7425 Ada 1 Parseldeki 1311 metrekarelik arsayla birleştiriyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.