‘ADALET NÖBETİ’ « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

19 Nisan 2024 - 02:40

‘ADALET NÖBETİ’

‘ADALET NÖBETİ’
Son Güncelleme :

27 Mayıs 2022 - 21:35

57 views
 Türkiye’nin birçok ilinde gerçekleştirilen ve Pandemi nedeniyle ara verilen Adalet Nöbeti,yeniden  Gaziantep’ten başladı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Erinç Sağkan ve Gaziantep Barosu Başkanı Av. İskender Kahraman, kötü gidişat sona erene kadar Adalet nöbetlerinin tün illerde artarak devam edeceğini dile getirdiler.
*Gaziantep Barosu’nda ise Gaziantep Barosu Başkanı Av. İskender Kahraman’ın Moderatörlüğünde’’ Parçalanmış Avukatlık, Parçalanmış Savunma’ konulu panel gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Kocaeli Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir,  İstanbul Barosu’ndan Av. Haluk İnanıcı ve Av Selin Nakıpoğlu, Şanlıurfa Barosu Başkanı Mehmet Velat İzol ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan katıldı
Gaziantep’te Adalet Nöbetinin yeniden başlaması nedeniyle Gaziantep Adiyesi önünde toplanan avukatlar ve baro başkanları, ortak bir açıklama yaptılar.
Burada konuşan  Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Erinç Sağkan ve Gaziantep Barosu Başkanı Av. İskender Kahraman, kötü gidişat sona erene kadar Adalet nöbetlerinin tün illerde artarak devam edeceğini dile getirdiler.
Daha sonra Gaziantep Barosu’nda Gaziantep Barosu Başkanı Av. İskender Kahraman’ın Moderatörlüğünde’’ Parçalanmış Avukatlık, Parçalanmış Savunma’ konulu panel gerçekleştirildi.Panele konuşmacı olarak Kocaeli Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir,  İstanbul Barosu’ndan Av. Haluk İnanıcı ve Av Selin Nakıpoğlu, Şanlıurfa Barosu Başkanı Mehmet Velat İzol ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan katıldı
KAHRAMAN :  ZORLANDIĞIMIZ BİR MESLEK OLDU
Gaziantep Barosu Başkanı Av. İskender Kahraman, Adalet nöbetini yeniden başlattıklarını belirterek ‘’Daha önce Gaziantep ve Türkiye’nin birçok ilinde gerçekleştirilen ve Pandemi nedeniyle ara verilen Adalet Nöbeti’ni tekrar Gaziantep’ten başlatıyoruz. Bu adalet nöbeti  bekçilerine sonsuz teşekkür ediyorum. Bugünkü Adalet Nöbeti’nde ana başlık avukatların sorunları olarak belirlendi. Avukatlık mesleği savunma mesleğidir. Savunma mesleği maalesef şuanda en çok yapmakta zorlandığımız bir meslek haline gelmiştir. Bizler halkın vekiliyiz ve vatandaşların hakkını savunuyoruz ama maalesef geldiğimiz noktada adliyelerde, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında avukatlık mesleği saldırı altındadır. Bu gidişata dur demek için burada Adalet Nöbeti tutmaya başladık. Biz maalesef adliyenin her noktasında Adalet Nöbeti gerçekleştirmek zorunda kalıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada mesleğini icra ettiği için tutuklanmış ve cezaevlerinde yatan meslektaşlarımız bulunmaktadır. Bizler avukatlık mesleğini icra ettiğimizden dolayı yapılan yargılamaların tamamını siyasi olarak görüyoruz ve buna hep beraber karsı çıkıyoruz. Herkes için adalet, adalet için avukat diyoruz. Bu Adalet Nöbeti’nin tüm illerde aratarak devam edeceğini biliyorum. ‘’ dedi.
SAĞKAN: MİLYONLARIN SESİ VE NEFESİ KESİLMESİN DİYE BURADAYIZ
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Erinç Sağkan, “Savunmanın temsilcileri olarak, yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini savunmak ve savunmaya dönük saldırılara karşı durmak için yine buradayız. Pandemi süreci devam etmekte olan temel hak ve özgürlüklere dönük saldırıların çok daha arttığı bir süreci de beraberinde getirdi. Savunmaya dönük saldırların artmasıyla birlikte aynı zamanda genelgelerle yönetilen bir devlet haline geldik. Bu genelgelere karşı çok sayıda baromuz bunun anayasa ve kanunlara aykırı olduğu gerekçesiyle davalar açtığı zaman ‘pandemi dönemi ne olacak ki, ne önemi var ki’ denilmişti. Biz o zaman da ‘usul esastan her zaman öncedir’ demiştik. O gün söylediğimiz bugün maalesef tekrar gün yüzüne çıktı ve doğruluğu ortaya çıktı. Bugün görüyoruz ki pandemi önlemlerinin son bulduğu süreçte dahi genelgelerle yönetilmeye devam ediyoruz. O dönemde ne kadar haklı olduğumuzu maalesef bugünkü uygulamalarla bizzat yaşıyoruz. O zamanda söylemiştik şimdi de söylüyoruz. Avukatlar susmadı ve susmayacaklar. Avukatlar biat etmediler, hiçbir zaman da itaat etmeyecekler. Bugün bakıyoruz hak savunucusu olan meslektaşlarımızın davalarıyla ilişkilendirilerek haklarında yürütülen soruşturmalar ve kovuşturmalarla bir gözdağı verilmeye çalışılıyor. Bugün bakıyoruz Soma’da, Çorlu’da, Aladağ’da mağdurun yanında yer alan, mağdurun hakkını savunan maalesef ki son derece haksız yargılamalarla cezaevine gönderilmektedir. Ancak bu baskılar, yürütülen bu soruşturmalar avukatların bu ülke için yürüttüğü hak ve özgürlük mücadelesini ortadan kaldıramaz. Bugün kendimiz için değil bu ülkede yaŞayan milyonların sesi ve nefesi kesilmesin diye buradayız. Bundan sonra da burada olmaya devam edeceğiz.’’ Diye konuştu.
GAZİANTEP BAROSU’NDA PANEL DÜZENLENDİ
Gaziantep Barosu Başkanı Av. İskender Kahraman’ın Moderatörlüğünde  gerçekleştirilen Parçalanmış Avukatlık, Parçalanmış Savunma’ konulu panele konuşmacı olarak Kocaeli Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir,  İstanbul Barosu’ndan Av. Haluk İnanıcı ve Av Selin Nakıpoğlu, Şanlıurfa Barosu Başkanı Mehmet Velat İzol ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan katıldı.
İNANICI: TOPLUM DEĞİŞİRKEN DEĞERLERDEN UZAKLAŞIYOR
Gaziantep Barosu konferans salonunda düzenlenen panelde konuşan İstanbul Barosu’ndan Av. Haluk İnanıcı ‘’Modern toplum değişiyor. Ama iyi bir yere doğru değişmiyor. Değişirken değerden uzaklaşıyor. Değersizliğin hakim kılındığı bir topluma doğru ilerliyoruz. Sorun sadece ülkemizin sorunu değil. Aynı mücadelelere devam edeceğiz. Hizmet deyince avukatların kavramları değişmeye başladı. Avukatların markasından kalitesinden bahseden meslektaşlarımız ortaya çıktı. Yani bu ticari faaliyete dönmeye başladı yavaş yavaş. Küreselleşme konusunda mal ve hizmet dolaşımı dediler bize. Avukatlık mesleğinin en önemli sorunu, avukatlık mesleğinin ticariye dönüşmesidir. Türkiye,  ya hukuk krizi altında yönetiliyor, yada kriz yönetimi ile yönetiliyor’’ dedİ.
SAĞKAN:  BİLEREK KAOSA SÜRÜKLENDİK
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan, avukatlık mesleğinin bilerek ve isteyerek yok edilmeye çalışıldığını ve güçlü avukat görmek istemediklerini söyledi. Sağkan ’’Bazı aylar çok çok çalıştım hiç para kazanamadığım dönemler oldu. Ama usta çırak ilişkisinden çok şeyler öğrendim. Buradaki asıl hedef kendimi yetiştirmemdi. Oradan çıkıp kendi büromu açacak bir birikime kavuşmam önemliydi. Usta çıkar ilişkisi zamanla yerini işçi işveren ilişkisine terk etti. Durmaksızın açılan fakülteler sadece ve sadece bir politika değildi. Sadece bir ili ekonomik olarak kalkındırmak için yapılan hareketler değildi. Bu mesleğin niteliği bilerek isteyerek  sistematik  politikalarla düşürülmeye çalışıldı ve maalesef başarılı olundu. Bu meslek bilerek ve isteyerek bir kaosa sürüklendi.  Sayılarımız artıyor ama salonlarımız azalıyor.’’ dedi.
NAKIPOĞLU: CİNSİYET AYRIMCILIĞINA UĞRUYORUZ
İstanbul Barosu’ndan  Av.Selin Nakıpoğlu , çok fazla cinsiyet temelli ayrımcılığa uğradıklarını belirterek ’’Bir kadın avukat olarak bir çok olumsuz durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bir gün bir cezaevine gittim. Cinayeten yargılanan bir kişi bana sen kimsin dedi. Ben avukatınızım dedim Selin bey gelecek dedi. Ben sizin avukatınızım dedim.  O da kadından ceza hukukçusu mu olur dedi. Kişi tutuklu, cezaevinde  bunu söyleyebiliyor. Ama daha sonraki görüşmememizde ben size çok ayıp ettim dedi. Yargıda kadın ve erkek tün aktörleri bir araya getirecek bir organizmaya ihtiyaç var’’ dedi.
İZOL: BAROLARIMIZ ÇOĞALDI AMA BİZ DİRENGENLİĞİMİZİ KAYBETTİK
Şanlıurfa Barosu Başkanı Mehmet Velat İzol ‘’ Eleştiriyi kendimizden başlatmamız gerekiyor bir anda binlerce cahil avukat olduk. Barolarımız çoğaldı ama biz direngenliğimizi kaybettik. Kişiye özel çıkarılan bir kanun elbette başarısız olacaktır. Barolarımız büyümeye başladı ama bir direncimizi kaybettik. Baroların içi boşaltılmaya başlandı. Devlet üniversitelerindeki kaliteli hocalar yüksek ücretlerle özel okullara geçti. Daha sonra özel okulların sayıları artırılarak hukukçu kalitesi düşürüldü. Bunların hiç birisine sesimiz çıkarmadık. Tabiki çoklu baro sistemi gelene kadar. ‘’dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.