BAKAN BOLAT: KARAMSARLIĞA YER VERMEDEN ÜRETMEYE, İHRACATA DEVAM EDECEĞİZ « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

12 Eylül 2024 - 02:52

BAKAN BOLAT: KARAMSARLIĞA YER VERMEDEN ÜRETMEYE, İHRACATA DEVAM EDECEĞİZ

BAKAN BOLAT: KARAMSARLIĞA YER VERMEDEN ÜRETMEYE, İHRACATA DEVAM EDECEĞİZ
Son Güncelleme :

03 Ağustos 2023 - 15:41

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin iştigal sahasında bulunan ve depremden yoğun biçimde etkilenen şehirlerin başında gelen Kahramanmaraş, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın teşrif ettiği Temmuz Ayı ihracat rakamı açıklamasına ev sahipliği yaptı. Depremde hasar gören üretim tesislerini ziyaret eden Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ve beraberindeki heyet sanayicilerin ve işçilerin sorunlarını dinledi. İhracat rakamlarına dair gerçekleştirilen basın açıklamasında Ticaret Bakanı Ömer Bolat “Asrın felaketini bu topraklarda yaşadık. İlk günden bugüne her anlamda vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ettik. Önceliğimiz hayatın bir an önce eski durumuna dönmesi idi. Yapılan çalışmalar da bu yönde oldu hep. Dış ticaret tarafına baktığımızda ise Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı pay önceki yıllarda %1 iken bugün gelinen noktada %1,04’e yükseldi. Depremin ekonomimiz üzerindeki olumsuz etkileri yavaş yavaş geride kalıyor. İstihdamda, imalat sanayi kapasite kullanım oranlarında, turist sayısında iyileşmeler mevcut. Evet bir felaket ile karşılaştık ancak karamsarlığa yer vermeden üretmeye, ihracata devam edeceğiz. Temmuz ayında ihracatımız %8,4 arttı ve 20,1 Milyar $ olarak gerçekleşti. En yüksek Temmuz ayı ihracat rakamına imza atan tüm ihracatçılarımızı kutluyorum. İlk 7 aylık ihracat rakamımız geçtiğimiz yıl ile aynı seviyede görünüyor. Son 12 aylık ihracat rakamımız artış gösteriyor. Depreme rağmen, küresel talepteki daralmaya rağmen bu seviyede olmak bizleri sevindiriyor. Öte yandan ihracatçılarımızın sorunlarını çözmek için gayret ediyoruz. Eximbank, İhracatı Geliştirme A.Ş. ve diğer kuruluşlarımızla finansman sorununa alternatifler üretmek için sahadayız. Eximbank’ın sermayesini Hazine ve Maliye Bakanlığımızın da onayı ile artırdık. Merkez Bankamız sayesinde Reeskont kredilerinde iyileştirmeler yapıldı. İlave %30 döviz bozdurma zorunluluğu da kaldırıldı. Çözümlerimizle ihracatçılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Sözlerime son verirken Asrın Felaketinde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Umarım bu tarz felaketler bir daha yaşanmaz. Ev sahipliği ve sıcak karşılama için kahraman şehrimizin kahraman insanlarına teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise yaptığı açıklamada “TİM ailesi olarak depremin ilk günlerinde bölgedeydik. Şu anda gördüğümüz iyileşmeler bizleri mutlu etti. TİM olarak deprem bölgesinin yanında olmaya devam edeceğiz. En yüksek temmuz ayı ihracat değerine ulaşmış durumdayız. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artışla 1,40 dolara yükseldi. Son dört aydaki parite katkısı ise 1,5 milyar dolara ulaştı. Ülkemizin en fazla ihracat yaptığı ülkeler Almanya, İtalya, ABD, Irak ve Birleşik Krallık şeklinde sıralandı. TİM ailesi olarak Ticaret ve Alım heyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Tüm ihracatçılarımızı bu heyetlere davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

“TİCARET BAKANLIĞI, TİM ve GAİB DEPREMZEDE SANAYİCİLERİN YANINDA”

6 Şubat depremleri ile ciddi hasar gören Kahramanmaraş’ın dayanışma ve üretim faaliyetleriyle toparlanacağını vurgulayan GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci “Cumhuriyetimizin 100. Yılı olması sebebiyle 2023 yılına büyük hazırlıklarla başlamıştık. Ocak ayı ihracat rakamlarıyla seneye çok da iyi başlamıştık. Fakat uzun süre travmasını manevi ve maddi anlamda atlatamayacağımız zor bir depreme tanık olduk. Bölgemizin en önemli sanayi kentlerinden olan Kahramanmaraş da bu süreçte çok büyük hasarlar aldı. Öncelikle yaşanan can kayıpları sebebiyle derinden sarsıldık. Ayrıca yerleşim alanlarıyla birlikte sanayi tesislerimizin bir bölümünde de hasarlar mevcuttu. Mevcut sorunların çözümü için Bakanlığımız, TİM ve Birliğimiz ilk günden beri sahada. Sayın Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat da göreve geldiğinden beri sanayicimizin ihracatçımızın taleplerine kulak veriyor. Bu noktada kentimize teşrifleriyle sanayicimize ve Kahramanmaraşlılara desteğini gösterdiği için kendisine müteşekkirim.” şeklinde konuştu. Temmuz ayı ihracat rakamlarını kamuoyuyla paylaşan Ahmet Fikret Kileci “Temmuz ayı ihracat rakamlarımıza aylık baktığımızda olumlu bir tablo hâkim. Bölge ihracatımız %36,8 oranında artarak 1,2 Milyar $ olarak gerçekleşirken Bölgenin önemli ihracat kenti Gaziantep’in ihracatı ise Temmuz ayında %48’lik artış ile 1 Milyar $ oldu. Gazi şehrimiz bu rakamlarla tarihinde ilk kez bir ayda 1 Milyar $ ihracat rakamını geçmiş oldu. Aynı zamanda bu veriler GAİB tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamlarına ulaştığımızı bize söylüyor. Ocak-Temmuz döneminde ise bölgemizden 6,5 Milyar $, Gaziantep’ten ise 5,7 Milyar $ ihracat kayda alınmıştır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında ön plana çıkan ülke grupları arasında Ortadoğu ülkeleri %39,1’lik payla ilk sıradaki yerini korurken, AB Ülkeleri %15,6’lık payla ikinci ve Amerika ülkeleri ise %14,9’luk payla üçüncü sırada bulunuyor. 2023 yılının Ocak-Temmuz döneminde 194 ülkeye ihracat yapıldığını belirten Kileci; “Ocak-Temmuz ayı ihracat tablomuza göre; Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Kanada, İtalya, Almanya, Suudi Arabistan, Libya ve İsrail Bölgemiz ihracatında ilk 10 sırada yer almaktadır.” dedi.

Temmuz ayı ihracat rakamlarının açıklandığı Kahramanmaraş’ın ihracat verilerini de açıklayan Kileci “Kahramanmaraş’ın ihracatı 6 Şubat depremlerinden bir hayli etkilenmiş durumda. Elimizden gelen gayreti göstersek de toparlanma illaki zaman alacaktır. Temmuz ayında Kahramanmaraş’ın ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre %29 azalarak 68 Milyon $’a geriledi. Temmuz ayında Kahramanmaraş’tan 86 ülkeye ihracat yapılırken ihracatta ilk 5 ülke sırasıyla İtalya, Mısır, Almanya, Bangladeş ve Bulgaristan oldu. 7 aylık süreçte ise Kahramanmaraş’ın ihracatı %35 gerileyerek 563 Milyon $ oldu.

GAİB’e bağlı diğer illerin ihracat rakamları ise şu şekilde: Mardin 92,4 milyon dolar, Malatya 29,1 milyon dolar, Şanlıurfa 20,8 milyon dolar, Diyarbakır 19,4 milyon dolar, Adıyaman 12,8 milyon dolar ve Kilis 6,8 milyon dolar.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN