BAKIM VE KURAKLIK YÜZÜNDEN DÜŞÜŞ YAŞANIYOR « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

27 Nisan 2024 - 03:21

BAKIM VE KURAKLIK YÜZÜNDEN DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

BAKIM VE KURAKLIK YÜZÜNDEN DÜŞÜŞ YAŞANIYOR
Son Güncelleme :

29 Ağustos 2022 - 21:46

Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdulkadir Deniz, bu yıl Antep fıstığında yaklaşık 150 bin ton civarında rekolte beklendiğini belirterek, şu anda 130 TL civarında satılan Antep fıstığı fiyatının üreticiye göre az, tüketiciye göre pahalı olduğunu söyledi. Deniz “Fıstığın taban ve tavan fiyatları olmalı. Devletimizin bu işe bir el atması lazım. Antep fıstığının da Fındık gibi borsada belirlenmesi gerekiyor” dedi

Türkiye’de en çok fıstık rekoltesinin olduğu kentlerden bir olan Gaziantep’te Antep Fıstığı hasadı devam ediyor. Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdulkadir Deniz, bu yıl Gaziantep’te 150 bin ton civarında rekolte beklediklerini, bu rakamda geçen yıla göre büyük düşüşler yaşandığını söyledi.
BAKIM VE KURAKLIK YÜZÜNDEN DÜŞÜŞ YAŞANIYOR
Gaziantep’te 10 ton fıstık rekoltesi bekleyen üreticilerin nerdeyse 5 ton mahsul aldığını belirten Deniz “Neredeyse geçen yıla oranla yarı yarıya bir ürün kaybı var. Rekolte düşük ve fıstık taneleri küçük. Üreticiler bu konuda çok mağdur oldu. Bakım sorunları ve kuraklık yüzünden rekolte düşüşü yaşandı. Geçtiğimiz yıl üreticilerimiz Antep Fıstığına üç çeşit gübre verdiler. Bu yıl maliyet artışı yüzünden kısmak zorunda kaldılar.” Diye konuştu.
SULAMA VE ENERJİ MALİYETLERİ ARTTI.
Verim azalmasının en önemli nedenlerinden birbirinde sulama olduğunu anlatan Deniz ”Verimin azalmasının sebeplerinden birisi ise bölgemizdeki Belkıs Pompaj istasyonu su fiyatları ve elektrik maliyetlerinin çok artması. Gaziantep’in Nizip ilçesi 250 ve 300 kg yağmur suyu alırken Karkamış bölgesi ise 180 kg yağış aldı. Fakat, Gaziantep’te bir ay hiç yağmur yağmadı ondan sonra 390 kg yağmur yağdı.” Dedi.
ÜRETİCİ PARA KAZANAMIYOR
Gaziantep’te kırmız ben fıstığın 130 TL civarında satıldığını anlatan Deniz” Fıstık şu an tüketiciye göre çok pahalı. Eski dediğimiz kuru kırmızı kabuklu Fıstık 130 TL’ye satışa sunuluyor. Biz maliyetini Ziraat mühendisleri olarak arkadaşlarımız ile fıstığın kilogramını 110 TL’den hesap ettik. Üretici para kazanamıyor. Geçtiğimiz yıl, çiftçinin elinden boz kavlak fıstık 65 TL’ye ’çıktı. Sonra piyasa 80 TL’ye kadar işlem gördü. Bu fiyattan işlem gören ürünler üreticilerin elinde fıstık kalması mümkün değildir. Çiftçilerimiz tarladan pazara zor yetiştiriyor.
ÇİFTÇİNİN GÜBRE, MAZOT, ELEKTRİK VE KREDİ BORCU VAR
Deniz” Çiftçinin gübre, mazot, elektrik ve kredi borcu var. Ancak 180 TL olan fıstığın fiyatı tüccarlar ve fıstık komisyoncular arasında işlem gören fiyatlardır. Şu an da 130 TL olan fıstığın fiyatında çiftçinin çok karı olmadı. Olması gereken kooperatifleşme olayı artık zorunluluk haline geldi. Devletimizin taban ve tavan fiyatı açıklaması lazım. Fıstık artık bir endüstri ürünü haline gelirken endüstride kullanan bir malzeme oldu. Devletimizin ilgili olarak bu işi bir el atması lazım. Antep fıstığının da Fındık gibi borsa belirlemesi gerekiyor. Daha öncelerde Güneydoğu Birlik diye bir kurum vardı fiyatlar çok aşırı yükseldiğinde müdahale ederdi. Şimdi ise piyasa yükseliyor ne ihracat ne de iş tüketimi kalıyor.” Dedi.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.