‘’BAKLAVA YAPMAKTA USTA YETİŞTİRMEKTE BÜYÜK ZANAAT’’ « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

27 Temmuz 2024 - 08:34

‘’BAKLAVA YAPMAKTA USTA YETİŞTİRMEKTE BÜYÜK ZANAAT’’

‘’BAKLAVA YAPMAKTA USTA YETİŞTİRMEKTE BÜYÜK ZANAAT’’
Son Güncelleme :

16 Nisan 2023 - 18:40

Ramazan Bayramı’na günler kala Gaziantep’teki baklavacılarda yoğunluk artarken, artan taleplere yetişmeye çalışan firmalar üretimi iki-üç katına çıkardı.  Çelebioğulları Baklava İşletme Yetkilisi Ömer Faruk Çiftçi bayrama günler kala firmalarındaki günlük üretim kapasitesinin arttığını ve siparişlere yetişmek için yoğun mesai harcadıklarını söyledi.

Türk mutfağının en önemli tatlıları arasında yer alan ve adı Gaziantep ile özdeşleşen baklava üretiminde Ramazan Bayramı öncesi yoğunluk had safhaya çıktı. Ramazan Bayramı’na günler kala Gaziantep’teki baklavacılarda vardiya çifte dönerken, artan talepler sonrası firmalardaki baklava üretimi iki-üç katına çıktı. Çelebioğulları Baklava İşletme Yetkilisi Ömer Faruk Çiftçi bayrama günler kala firmalarındaki günlük üretim kapasitesinin arttığını ve siparişlere yetişmek için yoğun mesai harcadıklarını söyledi.

‘’EKİBİMİZLE GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ’’

Ramazan Bayramı’na çok kısa süre kala satışlarda ve talepte yoğun artışların yaşandığını söyleyen Çiftçi, “Bütün ihtiyaçları ve talepleri karşılayacak şekilde çalışıyoruz. Nereden talep gelirse oraya yapıyoruz. Günlük üretim kapasitemiz iki katına çıkmış durumda ekibimizle gece gündüz çalışıyor, yoğun mesai harcıyoruz” dedi.

‘’BAKLAVA YAPMAKTA USTA YETİŞTİRMEKTE BÜYÜK ZANAAT’’

Baklava yapmanın meşakkatli ama zevkli bir iş olduğunu söyleyen Çelebioğulları Baklava İşletme Yetkilisi Ömer Faruk Çiftçi, ‘’Baklava yapımı çok zevkli bir iş olduğu kadar meşakkatli de… Baklava uzun yollardan geçerek sizlere misafir oluyor, sofralarınızı şenlendiriyor. Tek tek aşamalarını saymayayım ancak 21 durağı var baklavanın sizlere ulaşması için. Ayrıca baklavayı yapan usta tam olarak 11 senelik bir süreçte yetişip usta oluyor yani baklava ustası yetiştirmekte büyük zanaat.’’dedi.

‘’BAKLAVA HEM GÖZE HEM DE DAMAĞA HİTAP ETMELİ’’

Baklavayı bir an da yemeyin diyen Çiftçi, ‘’Baklavayı yapmak ayrı bir marifet istiyor ancak yemenin de bir kuralı var. Baklavayı çatala batırdığımız zaman o çıtırtı eşliğindeki yumuşak sesi duymak gerekiyor. Renginin de altın sarısı olması şart tabii. Hem göze hem damağa hitap etmeli baklava. Şerbetinin oranını hissederek yemelisiniz. Bir tepsi baklava ortalama 4 buçuk saatte hazırlanıyor ve o emeğin karşılığını alabilmek için keyifle yemelisiniz’’ şeklinde konuştu.

‘’BAKLAVAYA RAĞBET DÜNYA ÇAPINDA’’

Türkiye’nin hatta ülkenin birçok yerinden baklavaya olan talebin çok olduğunu anlatan Çiftçi, ‘’Baklava çok sevilen bir tatlı. Çevre illerden tutun da Türkiye’nin dört bir yanından sipariş alıyoruz ayrıca Dünyada da ün almış, damaklarda tat bırakmış olan bir tatlı olduğu için Dünya çapından da talep çok. Amerika başta olmak üzere Almanya, İngiltere, İsviçre hatta Cidde’ye sipariş hazırlıyoruz’’ dedi.

NASIL BAKLAVA YAPILIR?

Baklavanın yapım aşamasından kullanılan malzemelerden bahseden Çiftçi, ‘’Baklavanın hamuru için kullanılan buğday bile çok önemli. Harran Ovası’nda doğal olarak ıslanmış sert buğdaylardan elde ettiğimiz hamurla yapıyoruz baklavamızı çünkü o hamur sarıldığında incecik olması lazım. Ardından açtığımız baklava hamurunu üç dakika içerisinde tepsilere döşemeliyiz aksi halde emek verip açtığınız hamur ziyan olur, sertleşir. Tepsiye baklavayı döşeme aşamasından bahsedecek olursam; 20 kat ince açılmış baklava yufkasını tepsiye yerleştirdikten sonra Gaziantep’e özgü boz iç fıstık dediğimiz yemyeşil Antep fıstığını yufkanın üzerine yayıyoruz ardından 20 kat daha yufkayla fıstıkların üzerini kapatıyoruz, dilimliyoruz ve 40 katlı yufkayla baklavamızı hazırlamış oluyoruz. Hazırladığımız baklava ortalama 45 dakika kadar taş fırında pişiyor. Son aşama olarak sıcak baklavanın üzerine Kayseri, Malatya, Kahramanmaraş bölgesinin pancar şekerlerinden elde ettiğimiz şerbetimizi döküyoruz. Bu şekilde de baklavanın eşsiz dansını izlemiş oluyoruz’’ dedi. 

GÜLBURCU ERMAYASI

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.