“BU SOKAĞIN TANITIMI DAHA İYİ YAPILSIN” « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

27 Nisan 2024 - 05:30

“BU SOKAĞIN TANITIMI DAHA İYİ YAPILSIN”

“BU SOKAĞIN TANITIMI DAHA İYİ YAPILSIN”
Son Güncelleme :

20 Haziran 2022 - 21:42

26 views

Gaziantep’in Eyüpoğlu Mahallesi üzerinde bulunan ve sayıları gittikçe azalan Sahaflar, okulların kapanmasıyla birlikte ikinci el ve hurda kitap alımlarına başladı. Sahaflar, belediyelerin öğrencilere dağıttığı ücretsiz kitapların, kapağı dahi açılmadan satılmasına veya çöp olmasına  tepki gösterirken, buna çözüm bulunmasını istiyorlar.

Sahaflar, “Belediyeler öğrencilere kitap dağıtıyor. Çocuk bunu alıyor kapağını açmadan bir tarafa atıyor. Okul bittiğinde de bize gelip kilo ile satıyor. Yazık, bu bir milli servettir. Kitapları dağıtmak yerine para yardımı yapıp, çocuğun kırtasiyeden kendi almasını  sağlamak gerekir. Kitaplar açılmadan, okunmadan, işlenmeden çöpe  gidiyor. Bunu önlemek gerekiyor.” dediler.

Gaziantep’te Sahaflar Sokağında bulunan 35 sahaftan geriye yaklaşık 7 sahaf kaldı. Bugün kalan o esnaf kitap fiyatlarının yüksekliğinden dertli. Sahaflar ayrıca belediyenin öğrencilere dağıtılan kitapların öğrenciler tarafından kullanılmadan satıldığına dikkat çekerek bu duruma çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

“BU SOKAĞIN TANITIMI DAHA İYİ YAPILSIN”

Gaziantep’te eğitim kültürünün düşük olduğunu söyleyen sahaf Süleyman Kahraman Sahaflar Sokağının tanıtılması gerektiğini söyledi. Kahraman, “Sahafların kıymetli olması lazımken tam tersi. Bizlerde ikinci el veya ucuz kitaplar var. Gaziantep’te eğitim kültürü biraz zayıf olduğundan dolayı bedava versen dahi ‘ben okumayacağım’ diyerek kendisini geri plana atıyor. Biz sahafların bir talebi var. Bu sokağın tanıtımı daha iyi yapılsın. Başka şehirlerden buraya gelen öğrenciler var. Gelen öğrenciler burayı çok iyi bilmediğini söylüyor. Sokakta bir kitap fuarı veya sokağa yönlendirilme olduğu zaman hem sahaflar daha ön plana çıkar hem de öğrenciler daha ucuz kitap alırlar. Şu an okullar kapalı. Hazırlık dönemine başlayan öğrenciler için kampanyalı kitaplarımız devam ediyor. İkinci el veya hurda kitap alımımız başladı. ‘Doğadan bir ağaç kesilmesin’ kampanyası adı altında kitaplarını getirdikleri takdirde istedikleri bir kitabı alabiliyorlar. İsterlerse kilo bazında paralarını da ödüyoruz.” ifadesini kullandı.

SAHAFÇILAR FUARDA KENDİLERİNE YER İSTİYOR

Memur emeklisi olan Erdoğan Sohbet 28 yıldır sahaflık yapıyor. Sohbet, kentte açılan fuarlarda kendilerine de yer verilmesini isterken, “Büyükşehir belediyemiz her yıl kitap fuarı açıyor. Hep yeni kitaplar, yazarların kitabı için fuar açılıyor. Biz sahaflar için yardım olsun diye fuar açılmıyor. 5-6 yıl önce bir iki defa yapılmıştı. Bir daha yapılmadı. Bizim tanıtılmamız için böyle bir faaliyet istiyoruz.” ifadesini kullandı.

“EKONOMİ ZATEN HERKESİ ZORLUYOR”

Sahaf Erdoğan Sohbet kitapların fiyatlarına da değindi: “Kitaplar çok pahalandı. Aşırı derece pahalı olduğu için bize de talep azaldı. Öğretmenler de yeni kitap almayı tavsiye ediyor. O yönden öğrenci çok zor durumda kaldı. Ekonomi zaten herkesi zorluyor. Eskiyi alanlar nadir oluyor. Çünkü öğretmen ‘yenisi al’ dediği için çocuk, mecburen yemden içmeden kısarak alıyor. Eski kitap alan çok nadir oluyor.”

“BELEDİYENİN KİTAP DAĞITIMINDAN ÇOK ŞİKAYETÇİYİZ”

Belediyelerin öğrencilere dağıttığı kitapların, öğrenciler tarafında bir sorusu bile çözülmeden satıldığına dikkat çeken Sohbet, “Belediyenin kitap dağıtımından çok şikayetçiyiz. Bütün öğrencilere kitap dağıtıyor. Çocuk bunu alıyor kapağını açmadan bir tarafa atıyor. Okul bittiğinde de bize gelip kilo ile satıyor. Yazık, bu bir milli servettir. Kitapları dağıtmak yerine para yardımı verip, çocuk kırtasiyeden kendi almasını tavsiye diyorum. Açılmadan, okunmadan, işlenmeden çöpe dönüşüme gidiyor. Bunu önlemek gerekiyor.” dedi.

“5 LİRAYA SATTIĞIMIZ KİTABI ŞU AN 25-30 LİRAYA SATIYORUZ”

1998 yılından beri sahaflık yapan Servet Kayadelen ise “İşler şu an çok durgun çünkü milletin alım gücü yoktur. Kâğıda gelen zamdan dolayı 5 liraya sattığımız kitabı şu an 25-30 liraya satıyoruz. Çocuklar da harçlığından biriktirip alıyorlar. Bazen babası harçlık veremiyor, haftada 20 lira ile okula giden çocuklar var.” dedi.

Kayadelen sahaflığın geçmiş dönemde daha iyi iş yaptığını söylerken sokakta bulunan 35 kitapçıdan geriye 7 kitapçının kaldığını vurguladı: “Geçmişte çok iyiydi. Pandemiden ve geçim sıkıntısından dolayı çok düştü. Devlet de bize yardım etmiyor. Bizim gibi esnafın ayakta durması için yardım etmesi gerekli. Biz gelir vergisine tabiyiz. Biz burada normalde amme hizmeti yapıyoruz. Biz verginin altından kalkamıyoruz. Eskiden biz basit usuldeydik. Sahafların ayakta kalması için yine basit usule geçmemiz lazımdı. Burada 35 kitapçı vardı. Şu anda 7 tane kitapçı kaldı.7 kitapçının da ek işleri var. Ben emekliyim. Emekli maaşımın yarısını dükkâna yatıyorum. Severek yapıyorum zevk için. Bir buçuk sene dükkân açmadık. Bir buçuk sene dükkân kirası verdik. İnsanlar boğazına bakıyor artık kitap alan çok nadir.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.