‘’BU SÜRECİ EL BİRLİĞİ İLE ATLATACAĞIZ’’ « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

26 Temmuz 2024 - 22:04

‘’BU SÜRECİ EL BİRLİĞİ İLE ATLATACAĞIZ’’

‘’BU SÜRECİ EL BİRLİĞİ İLE ATLATACAĞIZ’’
Son Güncelleme :

01 Mart 2023 - 20:51

57 views

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçesinde kurulan çadır kentlerde çocuklara psikososyal destek sağlanıyor.

***Uzman Psikolog Mahmut Kayagan, Travmaya maruz kalan kişiler arasında en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu belirterek “Yıkımın etkilerini düşürebilmek amacıyla ilk olarak depremler ilgili yapılacak konuşmalar çocukların yanlarında  yapmamalı, deprem konulu haber, dizi, film izlettirmemeli “ dedi.

T.C Sağlık Bakanlığı koordinesinde Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü tarafından afetten psikolojik olarak etkilenen çocuk ve ergenlere destek sunulması amacıyla çalışma yürütülüyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan ve ‘’Asrın Felaketi’’ olarak nitelendirilen depremlerden etkilenen ve çok sayıda evin yıkıldığı Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde kurulan çadır kentlerde çocuklar için de ayrı bir çadır kuruldu. Depremin ardından özellikle çocuklar olmak üzere yetişkinlerde travma sonrası stres bozukluğu diye bilinen ruhsal rahatsızlık belirtileri görülüyor. 

‘’BU SÜRECİ EL BİRLİĞİ İLE ATLATACAĞIZ’’

Afet karşısında özellikle çocukların çok fazla etkilendiğine işaret eden Uzman Psikolog Mahmut Kayagan, “Depremden sonra deprem bölgelerine Sağlık Bakanlığı ve Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü olarak deprem bölgelerine psikolojik destek amaçlı uzman psikologlarımızı görevlendirdik. Bu süre zarfında psikologlar sahada travmaya maruz kalmış depremzedelere ve çevresindekilere, bu süreçte yardımlarda bulunan ekiplere, sağlık çalışanlarına, güvenlik güçlerine, basın mensuplarına psikolojik destek boyutunda yardımcı olmaya çalıştılar. Çocuklar bu travmaya, yaşlarına ve içinde bulundukları gelişim dönemleri ile travmayı deneyim biçimlerine göre çok farklı reaksiyonlar göstermekte. Bu reaksiyonları değerlendirip müdahaleyi yapmak bizim açımızdan kritik. Bu nedenle afetzede çocuklarımızı herhangi bir olumsuzluğa maruz bırakmadan bu süreci el birliği ile atlatacağız” dedi.

‘’OYUN ODALARINDA EKİBİMİZLE ÇOCUKLARA DESTEK OLUYORUZ’’

Afet nedeniyle bazı depremzede çocuklarda psikiyatrik bozukluklar gelişirken, bazılarında ise yaşadığı travmaya bağlı şekilde doğal sayılabilecek birtakım bulgular da olabileceğine dikkati çeken Kayagan, “İlk vadede depremzede çocuklara psikososyal destek vereceğiz. Yaptığımız değerlendirmelere göre çocukların hangi tür tedaviye ihtiyacı varsa onu uygulayacağız. Terapiler anlamında gerek destekleyici, oyun ve davranışçı terapileri ya da bazı şiddetli vakalarda medikal tedavileri planlamamız gerekecek. Bu tedavi sürecinde oyun odalarında ekibimizle çocuklara destek oluyoruz. Bir nebze de olsa yaraları sarabilirsek ne mutlu bize” şeklinde konuştu.

‘’OLAYI ANLATMALI, ANLATIRKEN OYUN GİBİ GÖSTERMELİYİZ’’

Neler yapılmalı konusunda da bilgiler veren Kayagan, ‘’Travmaya maruz kalan kişiler arasında en çok etkilenen çocuklar oluyor. Çocuklarda ilk yardım müdahalesinde güvenli alanı oluşturabilmek çok önemli. Genel olarak bu bağlamda çocukları değerlendirdiğimizde ve yıkımın etkilerini düşürebilmek amacıyla ilk olarak depremler ilgili yapılacak konuşmaları yanlarında yapmamalı, deprem konulu haber, dizi, film izlettirmemeli aynı zamanda doğal afetlerden bahsederken neler yapılması gerektiği konusunda son derece bilinçlendirecek bilgileri oyun yöntemiyle vermeliyiz’’ dedi.

‘’TV’DEN İZLEMEKTE TRAVMAYA YOL AÇABİLİR’’

Kayagan, ‘’Ayrıca yalnızca afetzede bireylere değil o dönemde her olumsuzluğa maruz kalmış yardımlarda bulunmaya çalışan güvenlik güçlerine, sağlık personellerine, basın mensuplarına ve ailelerine de psikolojik destek konusunda yardımcı oluyoruz. Sonuçta birebir yaşamak dışında TV’den izlemekte travmaya yol açabilir’’ dedi.

‘’UZUN VADELİ BİR TEDAVİ SÜRECİ OLMALI’’

Uzman Psikolog Mahmut Kayagan, ‘Travma sonrası stres bozukluğu genelde uzun vadede yapılması gereken bir tedavidir ancak ilk etapta psikolojik ilk yardım konusunda bizler ilk günden beri Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile ortak bir çalışma yürütüp deprem bölgesinde çalışmaya başladık. Amacımız kişilerin yaşadığı ani korkuyu, paniği ve travmayı bir nebze olsun düşürebilmek bu kişilere psikolojik iyilik halini daha iyi yansıtabilmek… 13 çalışanımız ile birlikte ilk günden bu yana sahanın her noktasında ayrı ayrı çalıştı. Özellikle Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçesi yoğunluklu çalışma alanlarımız. Travmaya bağlı stres bozukluğunda ilk olarak uyku problemleri, aşırı öfke ve sinir hali gündeme gelmektedir. Kişi eski alıştığı hayata duyacak olduğu özlem dolayısıyla ani hareketler de gösterebilir. Bu travmalar yıllar sonra da karşımıza çıkabilir, bir an evvel günümüze de yansıyan şeyler yaşayabilirler. Örnek verecek olursam kişi deprem dışında bir olay karşısında ani tepki verebilir ve alakasız durumlarla karşı karşıya kalabilir. Bu süreci iyi geçirebilmemiz için uzmanlardan yardım almaları şart’’ ifadelerini kullandı.

‘’ÇOCUKLAR VE EBEVEYNLERİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ’’

Yapacakları yoğun çalışmalarla depremzede çocuklar ve ebeveynleri için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Uzman Psikolog Kayagan, ‘’Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum’’ dedi.

GÜLBURCU ERMAYASI

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.