BÜYÜK FİRMALAR KÜÇÜLECEK; KÜÇÜK FİRMALAR DA ERİYİP GİDECEK « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

27 Temmuz 2024 - 08:20

BÜYÜK FİRMALAR KÜÇÜLECEK; KÜÇÜK FİRMALAR DA ERİYİP GİDECEK

BÜYÜK FİRMALAR KÜÇÜLECEK; KÜÇÜK FİRMALAR DA ERİYİP GİDECEK
Son Güncelleme :

26 Nisan 2022 - 22:29

98 views
Gaziantep Otogar Aş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Savcı, bayram öncesi olmasına rağmen yolcu sayısında düşüş yaşandığını belirterek ‘’Bilet fiyatlar vatandaşa göre yüksek, bize göre düşük. Vatandaş da haklı biz de haklıyız. Mazota gelen zamanlara rağmen aldığımız fiyatları uygulamıyoruz. Bir İstanbul’a gidiş geliş masrafı yaklaşık 23-24 bin lira. Her otobüsçü  kendi cebinden para vererek masrafını çıkarıyor.” dedi.
Daha önce otogarlar bayram öncesi hareketliydi. Şimdi ise batıya giden otobüslerde yüzde 70, doğuya giden otobüslerde ise yüzde 30 oranında boşluk koltuk var. Bilet fiyatlar vatandaşa göre yüksek, işletmeciye göre düşük.
“YOLCU POTANSİYELİNDE BAYA BİR DÜŞÜŞ VAR”
Bayram öncesi yoğunluğun geçmişe oranlara düştüğünü söyleyen Gaziantep Otogar Aş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Savcı, “Daha önceki bayramlarla kıyaslandığımız zaman bu bayram aşırı bir yoğunluk yok. Normal seferlerimiz dolarsa ek araba çıkarma şansımız yok gibi görünüyor. İstanbul’a gitmek için bir bilet 500 TL olması lazımken biz 380- 400 TL civarında satıyoruz. Ona rağmen yolcu potansiyelinde baya bir düşüş var.” dedi.
“CEBİNDEN PARA VEREREK MASRAFINI ÇIKARIYOR”
“Vatandaşa göre bu fiyatlar çok.” diyen Savcı açıklamalarını şöyle sürdürdü: Ulaştırma Bakanlığından almış olduğumuz fiyatları uyguluyor olsak kimse yolculuk yapamaz. Bu şartlar altında vatandaş da haklı biz de haklıyız. Mazota gelen zamanlara rağmen aldığımız fiyatları uygulamıyoruz. Otogar olarak, firma sahibi, esnaf olarak durumumuz iyi değil. Bir İstanbul’a gidiş geliş masrafı en basitinden 23-24 bin lira. Her otobüsçü cebinden para vererek masrafını çıkarıyor.”
“BÜYÜK FİRMALAR KÜÇÜLECEK; KÜÇÜK FİRMALAR DA ERİYİP GİDECEK”
Otobüs işletmecisi Murat Akkurt ise “Hiçbir şeyin neşesi yok. Eski hayatımız yok. Burada pandemiden sonra her şey farklı oldu. Otobüs bilet fiyatları da mazota bağlı olarak çok yüksek. İnsanların da gücü yok. İnsan eşiyle çocuğu ile bir yere gitse dünyanın parası. Bize de hak vermeleri lazım. Mazot çok pahalı. Bu gidişle bana büyük firmalar küçülecek; küçük firmalar da eriyip gidecek gibi geliyor. Eskiden bayramlarda biz ek servisler çıkarırdık ama o şimdi yok. Normal servislerimiz dolarsa dua ederiz. Seyahat yok. İnsanlarda güç yok nasıl gidecekler?
BİLET FİYATLARI
Bilet fiyatları hakkında da bilgi veren Akkurt, “Geçen sen 150- 180 TL olan İstanbul biletleri şu an da 380-400 TL. Biz ağırlıklı olarak Doğu’ya sefer düzenliyoruz. Gaziantep’ten Diyarbakır 5 saat sürüyor. Kişi başı 150 TL ücreti var. Şanlıurfa 80 TL, Viranşehir 150 TL, Viranşehir’ den sonra Kızıltepe, Mardin, Nusaybin, Cizre, Silopi, Şırnak 200 TL. Batı yönünde Adana 120 TL, Mersin 150 TL, İstanbul 400 TL, Ankara 320 TL” ifadelerini kullandı.
“GÜNLÜK BİN 530 TL YAKIT MASRAFI VAR”
28 yıldır Gaziantep- Hatay arasında şoförlük yapan Ömer Gül, “Mazot pahalılığından dolayı işlerimizin yaklaşık yüzde 60’ı yüzde 70’i gitti. Araçlarımız normalde 27 kişi ile doluyor ama şimdi 12-13 kişiyi bulamıyoruz. Aracımızın günlük bin 530 TL yakıt masrafı var. Şoför, muavin masrafları derken toplam 2 bin 150 lira masrafımız oluyor.
BİLET FİYATLARI PAHALI
Gaziantep’te öğrenci olan Remziye Kızıl, “Diyarbakır’a gidiyorum. Bilet fiyatları pahalı. Bizler öğrenciyiz. Paramızın çoğu bilete gidiyor. Biletimi 150 liraya aldım. Öncesinde yaklaşık bir iki ay önce 80 liraya alıyordum.” dedi.
“BU RAKAM BİR ÖĞRENCİ İÇİN FAZLA”
Gaziantep’te yaşan Fatma Başar üniversiteye gitmek için Hatay’a gidiyor. O da fiyatların yüksek olduğunu söylüyor: “Hatay’a gidiyorum. Bilete 120 TL ödedim. Birinci sınıftayken 35- 40 TL’ye alıyordum. Bu dönem 80-90 TL’ye çıktı. Şu an 120 TL. Baya bir arttı. Bu durum zorluyor bizi tabi ki. Gidiş geliş 240 TL. Bu rakam bir öğrenci için fazla.”
“BURAYA İLK GELDİĞİM ZAMAN BİLETLER 35 TL’YDİ”

Gaziantep’te hukuk fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan Hüseyin Keser, “Ben buraya ilk geldiğim zaman biletler 35 TL’ydi. Hatta daha ucuza bile gidiyordum. Şu an 80 TL’ye gidiyorum. Hatta bazen 100 TL oluyor. Bir anda böyle arttı. Bence pahalı. Çok fazla git gel yapmadığım için bütçemi çok zorlamıyor ama yine de yüksek. Bu artışı çok doğru bulmuyorum.” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.