BÜYÜKDEDE “GAZİANTEP’İN PLASTİK İLE İLGİLİ ÇOK DERİN BİR KÖKÜ VAR” « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

19 Nisan 2024 - 03:24

BÜYÜKDEDE “GAZİANTEP’İN PLASTİK İLE İLGİLİ ÇOK DERİN BİR KÖKÜ VAR”

BÜYÜKDEDE “GAZİANTEP’İN PLASTİK İLE İLGİLİ ÇOK DERİN BİR KÖKÜ VAR”
Son Güncelleme :

06 Aralık 2022 - 19:27

37 views

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Gaziantep’e gelen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve beraberindeki heyet, Gaziantep Büyükşehir Belediye (GBB) Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret ettikten sonra  GSO’da düzenlenen PAGEV Plastik sektörü çalıştığına katıldı. Büyükdede, kentin kuşaktan kuşağa aktarılan sanayi kültürü sayesinde de köklü bir ustalık alt yapısının bulunduğunu söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve beraberindeki heyet, Gaziantep Büyükşehir Belediye (GBB) Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret etikten sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Valilik, Gaziantep Sanayi Odası ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı iş birliğinde “Plastik Sektörü Çalıştayı”na katıldı.

ŞAHİN’E ZİYARET

Bir dizi program için Gaziantep’e gelen Bakan Yardımcısı Büyükdede, ziyarette yaptığı konuşmada, kentin vizyonunun ve ufkunun gelişmesinde Başkan Fatma Şahin faktörünün çok etkili olduğunu belirterek, “Gaziantep’i diğer şehirlere örnek gösteriyoruz” dedi. Başkan Şahin ise, Büyükdede’nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gazi şehrin güçlü bir sanayisinin olduğunu, kentin kuşaktan kuşağa aktarılan sanayi kültürü sayesinde de köklü bir ustalık alt yapısının bulunduğunu söyledi. Görüşmede, Gaziantep’te öne çıkarılabilecek ve iş birliği yapılabilecek projeler ile yenilenebilir enerji üzerine yapılan projeler konuşuldu.

BÜYÜKDEDE “GAZİANTEP’İN PLASTİK İLE İLGİLİ ÇOK DERİN BİR KÖKÜ VAR”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Valilik, Gaziantep Sanayi Odası ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı iş birliğinde “Plastik Sektörü Çalıştayı”nda konuşan Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, “Bugün plastik enjeksiyon makineleri sektöründen yılda 3800 enjeksiyon makinesi Türkiye’ye geliyor. Ancak biz hala 200-250 enjeksiyon makinesi yapıyoruz. Yılda 2 milyar dolar civarından bir kaybımız var. Ekstruderler konusunda  biraz yol almış durumdayız. Fakat hala plastik sektörümüz dışarıya çok bağımlı ve büyük bir Çin hakimiyetinin olduğunu gördüğümüz bir alanda yaşıyoruz. Bir sanayi ve Mennan Usta ile çalışmış biri olarak söyleyebilirim ki Gaziantep’i Mennan Usta ile tanıdık. Gaziantep’in üretici kültürü çok eskiye dayanıyor. Gaziantep’in plastik geçmişi yaklaşık 20 yıl önceye kadar dayanıyor. Dolayısıyla Gaziantep’in plastik ile ilgili çok derin bir kökü var” dedi.

Büyükdede, “Şu anda birçok teşvik verdiğimiz konunun önemli bir kısmı Gaziantep plastikçilerinindir. Ve bugün çok büyük, dünya çapındaki tesisleri Gaziantep kuruyor. Ceyhan endüstri bölgesinde olsun SASA’nın Merinos’un yaptığı projeler olsun ve bu projeler bizim iftihar ettiğimiz projelerdir. Türkiye’nin büyük bir ihtiyacını karşılayacak plastikle ilgili sektörlerin temelinde Gaziantepliler var. Bakanlığımız şehirlerin planlanması konusunda ciddi çalışmalar yapmakta. Bakanlığımız aynı zamanda Türkiye’nin sadece bugünü değil bundan  10 yıl sonra nerede olması gerektiğini de planlamaya gayret ediyoruz. Bunu planlarken de şehirlerimizin gelişimine göre; ne kadar sanayi ihtiyacı var. Hangi alan ve dallarda büyümesi gerekiyor ve hangi alan ve dallarda daha başarılı olabilir gibi konuları da tesbit etmeye gayret ediyoruz.

SAVUNMA SANAYİSİNİ DE BURADA KURMAYA ÇALIŞMALIYIZ.

Her şehrin kendine göre bir üstün olduğu meziyetleri var. Halı deyince akıllara ilk önce Gaziantep geliyor. İnşaat alanında çok güzel firmalar var. Ayrıca makine sektöründe de çok iyi firmalar var. Gaziantep gelişmeyi planlayabileceği bu yönde ilerleyebileceği enteresan bir alt yapıya sahip. Bizlerin Gaziantep ve Gaziantep’e benzeyen tüm şehirlerimiz de o şehirlerin yapısına uygun savunma sanayisinde nerede hizmet alabiliriz nerede onlardan istifade edebilirizi de planlamamız gerekiyor. Bugün tüm dünyadan asgari malzeme talebi var. Ve Türkiye bu talebi karşılamakta zorlanıyor. Savunma sanayi deyince akıllara sadece silah yapmak gelmemeli aynı zamanda asgari malzemeleri de üreten bir fabrika gelmelidir. Gaziantep’in imkanları dahilinde bir planlama yapıp Savunma Sanayisini de burada kurmaya çalışmalıyız. Ayı zamanda günümüzde en önemli konulardan biride otomotiv sekötürü.  Hızlı elektrikli araçlara, hızlı geçişin en önemli noktası araçların ağırlığıdır. Yeni dönemde karşımıza çıkacaktır. Plastikle ilgili en önemli konuların bir tanesi baterinin çok ağır olması nedeni ile batari ağırlığının karşılığında metalden plastiğe dönülmüştür. Bu sebeple otomotiv sektörünün birçok parçasını metalden plastiğe dönüşümünü sağlayarak araç ağırlığının minimalize edilmesi konusu Türkiye’nin de Dünya’nın da en önemli gündem maddesidir. Diğer bir taraftan ise rüzgar enerjisi konusunda plastik sektörüne önemli görevler düştüğü görülmektedir. Sayın Başkanım Fatma Şahin’in de dediği gibi şehirlerin ufuklarını şehirlerimizin yöneticilerinden planlama ihtiyacından doğuyor. Hangi alanlarda gelişmeyi sağlamalıyız ve neler yapacağımızı planlamalıyız” diye konuştu.

ŞAHİN: “CARİ AÇIĞI AZALTAN PLANLAMALAR YAPMAMIZ LAZIM”

Çalıştay’da konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Burası çok özel bir oda. Burası milletvekilleri yetiştirmiş bir oda. Burası bir mektep. Odalar birliği ileri demokraside ilerlerken kordine etmeyi, biraya getirmeyi, sorunlarımızı hızlı çözme ve beşeri sermayeyi çözme hedefine güçlü bir şekilde devam ediyoruz. Bizde bundan memnun ve mutlu oluyoruz. Gaziantep’te gördüğünüz sanayicilerin dedesinin dedesi de sanayici bu sebeple sanayinin büyük bir kültür olduğunu, sanayinin büyük bir yetişmiş insan gücü olduğunu ve sanayinin  yüksek teknolojiye geçmeyi hedeflerken odaların büyük birikim olduğunun karşımıza çıkdığını görüyoruz. Cumhuriyet tarihini incelediğimiz zaman tarım devrimini ıskaladık. Sanayi devriminin ucundan geçtik. çok övündüğümüz Gaziantep’imize baktığımız zaman makineleşmede yüksek teknoloji açığımız var.  Ve finansa ulaşmada sorunumuz var. Sayın Cumhurbaşkanımız Gaziantep’e geldiğinde 300 fabrika açıyoruz dediği zaman kimse inanamıyor. Çünkü dibinde koca bir kaos, savaş var. Fakat en zor zamanda makinelerini çalıştıran sanayicilerimiz var.  Bu şehir bir sanayi şehri ise sanayi bizim göz bebeğimiz dedik ve işçilerimizin yollarını açtık, tüm sıkışma yollarını açtık.  Planlama çok mühim planlarken insanı merkeze alıp planlamak lazım. Bizlerin fark yaratan, verimliliği oluşturan, cari açığı azaltan planlamalar yapmamız lazım” dedi.

EROĞLU: “TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜNE 1950’LERDE BAŞLADI”

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu “Plastik sektörü dediğimiz zaman 1950’den daha ileri gidemeyiz. Dünyada plastik sektörünün başlama tarihi 1950. Bir buçuk ton ile başlayan plastik bugün geldiği nokta ise 500 milyon tona çıkmıştır. Plastiğin girmediği herhangi bir alan yok. Türkiye plastik sektörüne 1950’lerde başladı. Bugün ise Türkiye plastik de 11 milyon ton plastik mamül işleyen bir ülke haline geldi. Dünyada Avrupa kıtasını alırsanız Almanya’dan sonra ikinci en büyük plastik  mamül işleyen bir ülkeyiz. Dünyada da 6. en büyük plastik mamül işleyen bir ülkeyiz. Dolayısıyla Türkiye’nin plastik sektörü dünyanın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Buda Türkiye için bir gurur kaynağı. Plastik sektörü ülkeye döviz kazandıran bir sektör haline geldi. Gaziantep ise bizim sektörümüzde çok önemli bir yere sahip. En iyi modeli Gaziantep’tir. Gaziantep plastik sektöründe en önemli şehirler arasında ilk 4’de yer alıyor.  Gaziantep dünyada bir numara olmuş durumda. Gaziantep plastik sektörü için çok önemli” şeklinde konuştu.

KÜÇÜKPARMAK: PLASTİK EN ÖNEMLİ SEKTÖRLERİN BAŞINDA

GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak da konuşmasında, plastik sektörünün döngüsel ekonomide üzerinde durulması gereken en önemli sektörlerin başında geldiğini dile getirdi. Sektörde üretimin geri dönüşüme uygun yapılması gerektiğini ifade eden Küçükparmak, “Bunu yaptığımızda karbon salınımını azaltırken; AB Yeşil Mutabakat Kriterlerine uygun üretime geçişimizi de kolaylaştırmış olacağız. Ayrıca İngiltere, İtalya ve İspanya gibi ülkeler plastik ithalatı konusunda yeni kriterler getirmek için bir çalışma gerçekleştirdi. Buna göre ithal ettikleri plastik ürünlerin belirli oranlarda geri dönüşüme uygun hammadden üretilmesini isteyecekler. Ertelenmediği takdirde 2023 yılında başlayacak olan uygulama ile geri dönüşüm kriterlerine uygun olmayan ürünlerden ek vergi talep edilecek. Bu uygulama ilerleyen dönemde tüm AB ülkelerinde başlayabilir ve sektör olarak bizim de şimdiden buna hazırlanmamız gerekiyor. Aksi takdirde, en fazla ihracatımızın olduğu AB ülkelerine yapılan plastik, plastiğe dayalı üretim ve ambalaj konusunda yeni standartlara uyumluluk konusunda sıkıntı yaşayabiliriz. Bu da önemli kayıplara neden olabilir” dedi.

Plastik hammadde ve termo plastik üretimi yapan işletmelerin yüzde 20’sinin Gaziantep’te olduğunu kaydeden Küçükparmak, “2021 yılına göre, şehrimizden yapılan ihracatta tekstil sektörü yüzde 43 ile ilk sırada yer alırken, kimya ve plastik sektörü yüzde 12 ile 3. sırada bulunmaktadır. Plastik sektörünün temel hammaddelerinden olan polietilen ve polipropilenin dünyada en çok tüketildiği şehirlerin başında Gaziantep gelmektedir. Bu hammaddeler, kent olarak dünyada lider olduğumuz parça halı üretimi başta olmak üzere, pp çuval, non-woven kumaş, plastik ambalaj üretiminde yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple şehrimizin en güçlü sektörlerinden olan plastik sektörüne yönelik, Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) çerçevesinde, Plastik Sektörü Çalıştayı’nın şehrimizde düzenlemesi kritik önem taşıyor. Sonuçları itibarı ile sektörümüze değer katacak bu güzel organizasyonda emeği olan ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

KOÇER: HER ZAMAN YANLARINDAYIZ

Gaziantep’in model bir şehir olduğunu kaydeden AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, “Gaziantep plastik sektörü açısından önemli bir şehir. Bu çalıştayın sonuçlarını takip edeceğiz ve sanayimizin gelişimine katkı sunmayı sürdüreceğiz. Daha önce başlattığımız markalaşma, inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarının bugün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz. Plastik sektörünün kentimizde büyüme hızı çok yüksek. Bu noktada sanayicilerimizin bize ulaştıracakları talepler, sorunlar ve diğer konularda her zaman yanlarındayız ve çözüm bulmak için elimizden geleni yapıyoruz. Değişim ve dönüşüm yolunda Valimiz, Belediye Başkanımız, Oda başkanlarımız ve kurumlarımız ile çok daha iyi noktalara geleceğimize yürekten inanıyorum. Çalıştayın düzenlenmesinde destek veren herkese şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

TAŞDEMİR: “GAZİANTEP  ÖNEMLİ BİR  ÜRETİM MERKEZİDİR”

Gaziantep’in ülkemizin önemli üretim merkezlerinden birisi olduğunu kaydeden Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Mustafa Taşdemir, “Çalıştay konumuz plastik sektörü, ilimiz sanayi işletmelerinin sektörel dağılımı sıralamasında yüzde 8,38’lik oran ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Yine Bakanlığımız Sanayi Sicil Veri Tabanı kayıtlarına göre istihdam edilen kişi sayısına göre yüzde 6,6’lik oran ile üçüncü sırada bulunmaktadır. İhracatta ise yine tekstil ve gıda sektörünün ardından üçüncü sırada bulunmaktadır. Çalıştayımızın Gaziantep ve ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi için hayırlı ve başarılı olmasını diliyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Sanayi Genel Müdürlüğü Kimya Sanayi Dairesi Başkanı Alpaslan Murat Yıldız ve Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü Üstyapı Uygulama Dairesi Başkanı Caner Koçoğlu, sektörün daha sağlıklı ve verimli büyümesi noktasında atılabilecek adımlar üzerine görüş ve önerilerini aktardı.

Çalıştayda ayrıca sanayiciler tarafından gündeme getirilen konular, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gaziantep Sanayi Odası ve PAGEV yetkilileri tarafından yanıtlanarak öneriler kayıt altına alındı. Çalıştay soru-cevap bölümü ve plaket takdimiyle sona erdi.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.