
Fetöcü Akın İpek, Türkiye Cumhuriyeti aleyhine ICSID’de (Uluslararası Yatırım Tahkimi) açmış olduğu davayı kaybetti. Söz konusu kararın ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Gaziantepli Avukat Mustafa Doğan İnal, “Türkiye Cumhuriyeti’nin avukatı LEXIST hukuk ofisi olarak sevincimiz büyük. Emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.
Koza Altın’ın eski patronu FETÖ firarisi Akın İpek, 2018’de Türkiye aleyhine Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezinde açtığı 7 milyar dolarlık tazminat davasını kaybetti.
Akın İpek, Koza İpek Holding AŞ’nin 26 Mayıs 2015’te İngiltere’de kurulan Ipek Investment Limited’e devredildiğini, yabancı bir yatırımcı olarak yatırımının kamulaştırıldığı iddiasıyla 2018’de dava açmıştı.
7 MİLYAR ABD DOLARI TUTARINDA TAZMİNAT TALEP ETTİ
Davada Türkiye Cumhuriyeti’nin avukatı olarak görev yapan Mustafa Doğan İnal, TMSF idaresindeki Koza İpek Holding AŞ’nin Ipek Investment Limited’e devrine ilişkin iddiayı kanıtlayan pay satım sözleşmesinin olmadığına ilişkin Ankara 2. Ticaret Mahkemesi’nin hükmünü aktardı. Avukat İnal, yerel mahkeme kararlarına rağmen Ipek Investment’in, Türkiye’nin Koza Grup’un ülkedeki menfaatlerine zarar verecek girişimlerde bulunduğunu iddia ettiğini belirtti. Bu iddia ile FETÖcü Akın İpek, Türkiye Cumhuriyeti’nin İkili Yatırım Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini öne sürerek, bunun sonucu olarak 7 milyar ABD doları tutarında tazminat talep etti.
KASITLI VE ART NİYETLİ DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞTIĞINI KAYDETTİ
Davada Türkiye Cumhuriyeti’ni savunan Avukat Mustafa Doğan İnal, Akın İpek’in tahkime başvurmak için şirketinin milliyetini kasıtlı ve art niyetli değiştirmeye çalıştığını kaydetti. İnal, Koza-İpek Holding hisselerinin Ipek Investment Limited’e muvazaalı ve geriye dönük olarak geçersiz bir hisse devri sözleşmesiyle devredildiğinin ifade edildiğini bildirdi.
Akın İpek’in girişimde bulunduğu pay devrinin Türk hukuku nezdinde geçersiz olduğunu vurgulayan Avukat İnal, İpek’in gerçek, aktif bir yatırım yapmadığını, hisse devrinin sadece hisselerin yurt dışındaki bir şirkete geçişini sağladığını, bu durumun Türkiye’de yatırım olarak gerçek bir “katkı” yaratmadığını aktardı.
SUİSTİMAL EDİLDİ.
Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezi, Akın İpek’in gerçek bir yatırım olmadığı halede tahkimi suistimal ettiğine karar verdi. Bu gerekçelerle yetkisizlik kararı verildi ve Feötcü Akın İpek’in esasa dair bütün talepleri reddedildi.