‘’GAZİ ŞEHİR OLARAK BİZ BU DURUMLARA DÜŞMEYİ HAK ETMEDİK’’  « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

27 Temmuz 2024 - 04:36

‘’GAZİ ŞEHİR OLARAK BİZ BU DURUMLARA DÜŞMEYİ HAK ETMEDİK’’ 

‘’GAZİ ŞEHİR OLARAK BİZ BU DURUMLARA DÜŞMEYİ HAK ETMEDİK’’ 
Son Güncelleme :

14 Şubat 2023 - 20:48

10 views

500 atom bombasının yarattığı tahribata eşdeğer olduğu belirtilen ve Gaziantep’in de aralarında bulunduğu 10 ili vuran depremlerin oluşturduğu mağduriyetler artarak devam ediyor. 

İlki 7.7 ikincisi 7.6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye ve Malatya’da büyük yıkıma yol açarken vatandaşlar kendi yaralarını kendi imkanlarıyla sarmaya çalışıyor. 

ULUSOY: ‘’GİDECEK YERİMİZ OLSA ŞU AN BURADA OLMAZDIK’’

Evlerinden can havliyle çıkmaya çalışan ve kurtulduktan sonra barınma ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olan vatandaşlar sıcak ve güvenilir yerlere sığınıyor. Evlerine en yakın yerlerde kendilerine ve aile bireylerine yuva olmaya çalışan babalar konuşurken göz yaşlarına hakim olamadı. Çocuğunun hasta olduğunu ifade eden ve yardım bekleyen Hüseyin Ulusoy, ‘’Evimiz ağır hasarlı, evlerimize giremiyoruz. Geldik buraya sığındık. Bulunduğumuz yer sıcak, güvenilir geldi. Gidecek yerimiz olsa şu an burada olmazdık ancak gidecek yerimizde yok. Elektrikleri kestiler, lavaboları kilitlediler, çocuğum hasta ateşi çok yüksek devletimizden yardım bekliyoruz. Bizlere destek olsunlar. Hepimiz açız cebimizde paramız yok ki alalım, evden kendimizi alıp zor çıktık dışarıya biliyorsunuz… Çaresiziz biri bize elini uzatsın’’ dedi.

ALICIGİL: ‘’GAZİ ŞEHİR OLARAK BİZ BU DURUMLARA DÜŞMEYİ HAK ETMEDİK’’ 

Maddi manevi sıkıntı yaşadığını gözyaşları içinde aktaran vatandaş Hüseyin Alıcıgil, ‘’Ne yapacağımı bilmiyorum. Burada ve Gaziantep’in çeşitli yerlerinde aynı sıkıntıları yaşayarak sokakta, buldukları kapalı alanlarda yaşamlarını idame ettirmeye çalışan herkes gibi mağdurum ve mağduriyetim çok büyük. Cebimde sadece 10 lira param kaldı ve 85 yaşındaki babam, ailemle bu şekilde dışarıda kaldım. Evime giremediğim gibi buradaki soğuktan da çocuklarım etkilendi, hasta oldular. Dün ilaç almaya gittim 110 lira para ödedim, maddi gücüm olmadığı halde hem de… Gazi şehir olarak biz bu durumlara düşmeyi hak etmedik. Sesimize ses olun, bize çare olsunlar ! Kiramın vakti geldi, ödemelerim kapıya dayandı şimdi sizlere cüzdanımı açsam 10 lira paramın olduğunu göreceksiniz… Ne yapacağım siz söyleyin. Gazi şehir olarak bizleri her konuda övüyorlardı, buradayız zor durumdayız gelsinler’’ dedi.

KURT: ‘’VATANIMIZA MİLLETİMİZE GEÇMİŞ OLSUN’’

İlk geceyi ve sonra yaşadıklarını anlatan anne Döne Kurt, ‘’Vatanımıza milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yaşadığımız şeyler asla kolay şeyler değil. Deprem gecesi evimizden dışarıya kendimizi zor attık, canımızı kurtardığımıza şükrettik ancak sokakta kaldık ne evimiz var ne de gidecek yerimiz… Hava şartları da dışarıda kalmaya maalesef ki elverişli değil. Yağmur yağdı, kar yağdı çocuklarımızı soğuktan zor koruduk boş arsalarda… 1 haftadır bulunduğumuz yerdeyiz üstünün kapalı olması bizi sevindiriyor ancak burada da daha fazla kalamayız biliyoruz. Evde hasar çok giremeyiz artık evlerimize ne olacak ne yapacağız bilmiyoruz’’ dedi.

GEZER: ‘’BURADAN ÇIKARSAK NEREYE GİDECEĞİZ NE YAPACAĞIZ BİLMİYORUZ, YORULDUK’’

75 yaşındaki Elif Gezer hasta eşiyle birlikte çok zor günler geçirdiğini ifade ederek şu şekilde konuştu: ‘’Sarsıntı hepimizi derinden etkiledi. Çok zor çıktık evden ben yaşlıyım, eşim koah hastası ve şimdi sokaklardayız. Canımızı kurtardığımıza şükrettik ancak sonrasının bu kadar zor olacağını tahmin edemezdim. Bulunduğumuz yerde birkaç gündür iyiydik; sıcaktı ve kalabiliyorduk ama artık burada da kalamayız. İmkanım olsa zaten bir dakika bile burada bu şartlarda kalmam. Buradan çıkarsak nereye gideceğiz ne yapacağız bilmiyoruz, yorulduk.’’

POLAT: ‘’HALA KORKUMUZ DEVAM EDİYOR’’

Hala deprem anını yaşadığını o dakikaları unutamadığını söyleyen Medine Polat, ‘’Deprem anını unutmak mümkün değil. Hala korkumuz devam ediyor. O gece çocuğumu alıp evden kendimi zor attım. Ne evimiz var ne gidecek yerimiz var ne de imkanım var ki çocuğuma ve aileme güzel bir imkan sağlayayım. Çocuğum hasta oldu, hastaneye gidemiyorum. Buradan çıkarsak ne yapacağız ne edeceğiz? Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı. 

ÇABUK: ‘’DEVLET BÜYÜKLERİMİZDEN DESTEK BEKLİYORUZ’’

Engelli çocuğuyla sokakta kalan anne Münevver Çabuk ise mağduriyetini dile getirirken konuşmasında şu ifadelere yer verdi: ‘’Evladım engelli yürüyemiyor. O sarsıntı esnasında evden çok zor çıktım çocuğumu kucaklayıp… Hatta merdivenlerden düştük birlikte. Maddi olarak hiçbir gücüm yok eşim cezaevinde eve bakan kimse yok. Buradan çıktıktan sonra oğlumla ne yapacağım bilmiyorum. Bize yardım eli uzatmaları gerekiyor. Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz.’’

GÜNER: ‘’GÖRDÜK Kİ YAPILAN TOKİ’LER BİLE HASARLI’’

Sadece evden çıkmanın hayalini kurarak deprem anlarında baş örtüsüz terliksiz ayakkabısız evden çıktığını söyleyen Gülay Güner, ‘’Çok kötüydü o anlar gitsin de geri gelmesin diyoruz artık gerçekten. Panik atak var bende ve o telaşla kendimizi sokağa nasıl attık bilemedik. Ben baş örtülüyüm ve başım açıktı ayağımda terlik bile yoktu evden çıktığımda. Bulunduğumuz yer bize şu kötü günlerde yuva oldu ancak son durum nedir diyecek olursanız iyi değil derim. Çünkü elektriği kestiler, tuvaletleri kapattılar yakında burayı boşaltmamız şart. Devlet ne dediyse hepsinin altı boş çıktı şimdi TOKİ yapsalar ona da güvenemeyiz, gördük ki yapılan TOKİ’ler bile hasarlı’’ şeklinde konuştu. 

ZURNACI: ‘’NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ’’

Yaşının büyük olmasına rağmen ayakta kalmaya çalışan Ayşe Zurnacı, ‘’Halimiz hal değil, görüyorsunuz. Evimiz hasarlı giremiyoruz buraya geldik buradan da çıkaracaklar bizi belli… Ne yapacağız bilmiyoruz. Çoluk çocuk zor durmayız bizlere yardım edin’’ şeklinde konuştu. 

TAŞ: ‘’SOKAKTA YATACAĞIZ’’

Hastalıkla mücadele eden aile bireylerinin başında dimdik durmaya çalışan mağdur baba Murat Taş, ‘’Kiracıyım, 3. Katta oturuyorum. Depremin olduğu dakikalarda çocuklarımızı kucaklayıp evden dışarı zor attık kendimizi. 8-9 gündür burada kalıyoruz ve hiçbir devlet yetkilisi buraya gelmedi ne yiyecek bulabiliyoruz ne içecek bir şey bulabiliyoruz. Bizlere inanmıyorlarsa gelip baksınlar buraya, eşim hasta çocuğum hasta… Evimize giremiyoruz yetkililer gelip baktı ve eve girilmez raporu verildi. Buradan da çıkmamız gerekirse ne zamana kadarsa artık sokakta yatacağız’’ dedi. 

GÜNER: ‘’BURADAKİ İNSANLARI DA GÖZ ARDI ETMESİNLER’’

Yaklaşık 10 gün olduğunu belirterek 9 gündür evsiz barksız dışarılardayız diyen Hüseyin Güner, ‘’İlk önce şunu söylemek isterim ki bulunduğumuz yerin sahibinden Allah razı olsun çünkü burayı açmasa nereye giderdik ne yapardık bilmiyorum. Gidenler oluyor mesela ama geri dönüp geliyorlar çünkü gidecek yerler yok. Dilerim bir an evvel her şey düzelir, herkes evine yuvasına kavuşur. Devlet büyüklerimizden ve belediyelerden de şunu rica ediyorum buradaki insanları da göz ardı etmesinler’’ diyerek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. GÜLBURCU ERMAYASI

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.