GAZİANTEP’İN SORUNLARI NEYSE ÜLKENİN DE SORUNLARI AŞAĞI YUKARI AYNIDIR « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

26 Nisan 2024 - 03:27

GAZİANTEP’İN SORUNLARI NEYSE ÜLKENİN DE SORUNLARI AŞAĞI YUKARI AYNIDIR

GAZİANTEP’İN SORUNLARI NEYSE ÜLKENİN DE SORUNLARI AŞAĞI YUKARI AYNIDIR
Son Güncelleme :

26 Mart 2023 - 22:24

CHP Gaziantep Milletvekili aday adayı Hasan Serindağ, Gaziantep’in ve ülkenin sorunlar yumağı haline geldiğini belirterek, bu sorunların çözümü için CHP’ye yetki verilmesini istedi. Serindağ: “Gaziantep’in sorunları neyse ülkenin de sorunları aşağı yukarı aynıdır.“ diye konuştu.

Oldukça uzun bir çalışma hayatına sahip olan ve şimdilerde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Milletvekili aday adayı olan Hasan Serindağ özgeçmişinden bahsederken şu şekilde konuştu:

‘’Ben 1954 yılında Kahramanmaraş İli Pazarcık İlçesi Tilkiler köyünde doğdum. İlkokulu köyde bitirdim, orta okul ve liseyi Gaziantep merkezde bitirdim daha sonra Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesini bitirdim. 1980 yılında PTT’de Telefon Şebekeleri Mühendisi olarak göreve başladım. 1987’de başmühendis oldum, 1992’de grup başmühendisi oldum, 1997’de başmüdür yardımcısı oldum ve 2000 ile 2004 yılları arasında başmüdürlük görevini yaptım. Türk Telekom özelleşene kadar Türk Telekom’da çalıştım. Özelleştikten sonra 2007 yılında Gaziantep Üniversitesi’ne yatay geçiş yaptım, Gaziantep Üniversitesi’ne geçtikten sonra orada iki yıl kadar Bilgi İşlem Daire Başkanlığı yaptım. Daha sonra Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nda Fiber Optik ve Haberleşmede Gelişen Teknolojiler derslerine girdim. 2019 yılında emekliye ayrıldım.’’ dedi.

 CUMHURİYETİ KURAN BİR PARTİ

“CHP modern dünya ile intibakı öne çıkaran bir partidir bu yüzden tercihim” diyen Serindağ, ‘’Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan bir partidir. CHP’yi tercih etmemin en büyük sebeplerinden biri CHP’nin laik ve modern yaşam tarzını benimsemesi ve ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine taşıyacak nitelikte bir siyasi parti olmasıdır. CHP aynı zamanda toplumun modern dünya ile intibakını öne çıkaran bir partidir.’’ şeklinde konuştu.

GAZİANTEP’İN SORUNLARI NEYSE ÜLKENİN DE SORUNLARI AŞAĞI YUKARI AYNIDIR. 

“Aday olduğum bölgenin sorunları muhakkak ki vardır. Ancak sorunlar birbirinden ayrı düşünülemez yani bu bölgenin sorunu neyse Türkiye’nin sorunu aşağı yukarı aynıdır.” şeklinde konuşan Serindağ, ‘’Gaziantep’e özgü sorunların başında su problemi gelmektedir. Kartalkaya Barajının suyu Gaziantep’in su ihtiyacını karşılayacak seviyede bulunmaktadır. Bunun için mutlaka Birecik Barajından su getirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Gaziantep Sanayi şehridir, sanayicilerin önü açılmalı sanayi ile üniversiteyi, yerel yönetimi bir arada organize ederek bunların iş birliğiyle sanayinin gelişmesine katkı sağlanmalıdır. Eğer seçilirsem bunlar için çaba göstereceğim.’’ dedi.

EĞİTİM EN ÖNEMLİ SORUN

Serindağ, ”Türkiye’nin en önemli sorundan biri eğitim sorunudur. Örneğin; yüksek öğretimde daha önce rektörler öğretim üyeleri tarafından seçimle göreve getiriliyordu. Şimdilerde ise Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile rektörler direkt olarak Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır. Bu durum üniversitelerin özerkliğine gölge düşürmektedir. Özellikle idari özerklik resmen ortadan kalkmaktadır. Ayrıca ben Gaziantep Üniversitesi’nde belli bir süre çalıştım üniversitenin sorularını da biliyorum. Bütün bunların yanında teknoloji sorunlarımız var. Bizler dijital teknolojiyi üretimin her alanında kullanmalıyız. Dijital teknolojinin gelişmesi için ortam hazırlamalıyız.’’ şeklinde konuştu.

“İlk ve orta eğitimde de oldukça sorunlarımız bulunmaktadır. Okul öncesi eğitim için yeterli miktarda eğitim tesisi bulunmadığından bir kısım öğrenciler okul öncesi eğitim alamamaktadırlar. Orta öğretime yerleştirmede de seçme sınavı adrese dayalı olduğundan bazı okullarda atıl kapasite kalmakta ayrıca öğrenciler tercihlerine göre yerleşememektedirler. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için okul öncesi eğitim tesisi sayısını artırmak ve orta öğretimde de öğrencilerin almış oldukları puanlara göre istedikleri okula yerleşmelerini sağlamak için gerekli tedbirlerin alınması gerekir diye düşünüyorum.” dedi.

BU KADAR İŞSİZ MÜHENDİS OLAMAZ

Vatandaşla iç içe olarak sorunlara çözüm bulmak istediğini ifade eden Serindağ, ‘’Vatandaşın ekonomik durumunun daha iyi olması için yapılması gereken ne ise onu yapacağım. Örneğin; çalışan kesimin ücretlerinin iyileştirilmesi ve çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliğinin giderilmesi bununla birlikte emeklilerin ücretlerinin iyileştirilmesi ve emekliler arasındaki ücret dengesizliğinin giderilmesi için çaba göstereceğim. Ayrıca herkesin eğitim hizmetinden parasız yararlanması için elimden gelen çabayı sarf edeceğim. Üniversitelerde mühendislik eğitiminin beş yıla çıkartılmasını son bir yılının uygulamalı eğitim şeklinde geçmesi için elimden gelen çabayı göstereceğim. Doktorlar bir yıl sürekli olarak hastanede intörn doktor olarak görev yaparlar, mühendislerin de intörn mühendis olarak son bir yılını işyerlerinde, üretim tesislerinde çalışarak eğitimlerini tamamlaması gerektiği kanaatindeyim. Bu onların mezun olduktan sonra daha kolay iş bulmalarına yardımcı olur ve gittikleri işyerleri ile bağ kurmalarını destekler. Bu da mezun olan mühendislerin işsiz kalmasını bir nebze azaltır.’’ şeklinde konuştu.

 TÜRK TELEKOM’DA SOYGUN YAŞANDI

30 seneyi aşkın süre Türk Telekom’da çalışmış olan ve Türk Telekom’dan bahseden Serindağ, ‘’Türk Telekom PTT’den 1994 yılında ayrıldıktan sonra 2005 yılında 5,5 milyar dolara Lübnan sermayeli OGER Telekom firmasına satıldı. Türk Telekom özelleştirilirken kasasında 1,5 milyar dolar para bulunmaktaydı ve bu parayla birlikte satıldı. Türk Telekom’u alan bu firma satın aldığı tutarın %25’ini peşin ödedi kalanını ise taksite bağladı. 2007 yılında şirketi satın alan firma taksitlendirdiği borcunu Türk bankalarından 4,5 milyar dolar civarında kredi kullanarak kapattı ve peşin ödeme indiriminden istifade etti. Ayrıca 2005 yılında Türk Telekom özelleştirildikten hemen sonra Kurumlar Vergisi’nde bir mevzuat değişikliği yapıldı ve Kurumlar Vergisi %10 oranında düşürüldü. Bu da Türk Telekom’u alan firmaya ayrıca bir gelir sağladı(yaklaşık 500 milyon dolar). Türk Telekom 2013 yılına kadar 11 milyar dolar küsür kâr elde etti ve bu kârın tamamına yakınını temettü şeklinde hissedarlarına aktardı, böylece kârını yurtdışına aktarmış oldu, OGER Telekom yatırım yapmadığı gibi Türk Telekom’un varlıklarını da sattı böylece içini boşalttı. Daha sonra OGER Telekom Türk Bankalarından aldığı krediyi ödemedi. Aldığı krediye karşılık hisselerini bankalara devretti. Belli bir süre bankalar Türk Telekomu yönettikten sonra işin içinden çıkamadılar Türk Telekom zarar etmeye başladı 2026 yılının Şubat ayında bila bedel ile devlete dönmesi gereken Türk Telekom Varlık Fonu tarafından bankalardan yaklaşık 3,5 milyar dolar bir bedelle satın alınarak devlet bu miktar kadar zarara uğratıldı. Bütün bunlardan görüleceği üzere Türk Telekom’un özelleştirilmesi yüz yılın en büyük soygunudur.’’ dedi.

 TARIMDA ESKİSİ GİBİ KENDİMİZE YETER HALE GELMELİYİZ

Tarım konusunda da bazı düşüncelerim var onları da sizinle paylaşmak isterim diyen Serindağ, ‘’Ülkemizin tarım alanında kendi kendine yeterli bir hale gelmesi için gerekli çabayı göstereceğim. Tarıma elverişli bütün toprakların gözden geçirilerek hangi toprakta hangi ürün yetişirse iyi olur tespiti yapılarak, gerekli toprak analizinden sonra üretimin planlanması, ihtiyaçların tespit edilmesi gerektiği kanaatindeyim. Eğer biz tarım konusunda kendi kendimize yeterli hale gelemezsek ve dışarıdan tarım ürünleri ithal edersek bu yüksek enflasyondan hiçbir zaman kurtulamayız. Bu yüzden tarım konusunda kendi kendimize yeterli hale gelmemiz lazım. Bununla birlikte hayvancılığın gelişmesi için de önlem almalıyız.’’ dedi. 

GÜLBURCU ERMAYASI

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.