HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

27 Temmuz 2024 - 04:32

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Son Güncelleme :

10 Mart 2023 - 22:39

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında yapılan “2. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı”, Gaziantep Afet Koordinasyon İl Müdürlüğü’nde  gerçekleştirildi.Toplantı sonrası açıklama  yapan Bakan Kurum, şehirleri afetlere karşı daha dirençli hale getireceklerini söyledi.

Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli çalışmaları kapsamında uzmanların, bilim insanlarının ve akademisyenlerin katılımıyla oluşturulan kurul  Gaziantep’te toplandı. Toplantı sonrası alınan kararları  Bakan Kurum, açıkladı. 

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Kurum, depremlerin vurduğu illerden Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis’te hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Risk Kalkanı Modeli’nin ardından açıklama yaptı. Açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

”821 BİN 302 BAĞIMSIZ BÖLÜM AĞIR HASARLI”

”Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Deprem bölgemizdeki illerimizde 5 milyon 4 bin 175 bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 706 bin binada inceleme yapılmış durumda. Bu binalardan 821 bin 302 bağımsız bölümün acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık veya orta hasarlı olduğunun tespitini yapmış olduk.

”34 BİN KONUTUN İNŞA SÜRECİ BAŞLADI”

Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis olmak üzere 5 ilimizde hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Diğer illerimizde de yüzde 90 seviyesindeyiz. İnşallah önümüzdeki bir kaç gün içerisinde diğer illerimizdeki hasar tespit çalışmalarını da tamamlayacağız. Burada artçı depremler nedeniyle yeniden hasar tespiti çalıştığımız illerimiz, ilçelerimiz de mevcut. Hasar tespiti incelediğimizde yıkılan binaların yüzde 96,7’sinin 1999 öncesi yapılan yapılar olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 34 bin konutun inşa süreci başladı.’

YENİ YERLEŞİM YERLERİNİN ÇALIŞMALARINI YAPIYORUZ

Gerek prefabrik, gerek çelik yapıda gerek konteyner olmak üzere vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda yaşamları için süreçleri yürütüyoruz. Enkaz kaldırma sürecinde çevresel hangi önlemleri almamız gerektiği, çıkan malzemelerin ülke ekonomisine nasıl katkı sağlar gibi konuları da görüştük. Elimizde çok kıymetli veri var. Yeni yerleşim alanlarının çalışmalarını yapıyoruz.Şehirlerimizin yeniden tarihiyle kültürüyle ihyası için süreci yürütüyoruz. Uzman bilim insanlarımızla, AFAD’ımızla hep birlikte uyum içerisinde yeni yerleşim alanlarıyla ilgili süreci istişare ediyoruz.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.