Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep şubesi eski Başkanı Sinan Arslanoğlu, “İmar açısından uygun olmayan alan olarak kapatılan alanlarda yapılaşma müsaadesi verilmemesi neticesinde ortaya çıkan depremde herhangi bir can kaybı yaşanmamıştır. Oranın imara ve yapılaşmaya uygun değildir raporunu ben hazırladım” dedi.
Merkez üssü Düzce Gölyaka olan ve 23 Kasım 2022 tarihinde meydana gelen 5.9 şiddetindeki depreme neden olan Kaf hattı Karadede sepmentindeki imar planına esas olan jeolojik raporunu kendisinin hazırladığı kaydeden Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep şube eski Başkanı Sinan Arslanoğlu, “İmar açısından uygun olmayan alan olarak kapatılan alanlarda yapılaşma müsaadesi verilmemesi neticesinde ortaya çıkan depremde herhangi bir can kaybı yaşanmamıştır. Oranın imara ve yapılaşmaya uygun değildir raporunu ben hazırladım. Bunlar olmayıp yapılaşma olsaydı durum çok farklı olabilir, belkide can kaybı yaşanabilirdi Allah korusun”dedi.
İmarda bilimin önemi ortaya çıktı.
Yaşanan deprem sonrası ortaya çoktan tabloya bakılırsa imar ve yapılaşmada zemin etüd raporunun ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını belirten Aralanoğlu, “Bu durum yine bilimin kullanılarak yapılan imarlaşma ve yapılarda yapılan zemin etüd raporlarının bizlere ne denli önemli olduğunu göstermiş oldu.”dedi.
Gazşantep’te durum nedir?..
Arslanoğlu, 3.5 milyon insanın yaşadığı ve örnek bir şehir olan Gaziantep’in, durumunu gözden geçirme tavsiyesinde bulundu.
Arslanoğlu, Belediyelerin imar bölümlerinde Jeoloji Mühendisi bulundurmamasına değinerek, şunları söyledi: “Belediyelerin imar bölümlerinde Jeoloji Mühendisi bulundurmaması kuş bakışı 40 km mesafede 7 ve üzeri bir deprem yaratma potansiyeline sahip Gaziantep’imize yakışmamaktır. Bu konu çok önemli bir konu. İmar konusunda zemin etüd raporları ve öncesinde Jeoloji mühendislerinin yapacağı çalışmalar insan hayatı bakımından çok önemli hale geldi.”