
İnşaat Mühendisi Davut Yılmaz, Gaziantep’te hasar tespiti yapan komisyonun başında makina ve jeoloji mühendislerinin bulunduğunu, bunun da dönüşü olmayan yanlış kararların alınmasına neden olabileceğini söyledi.
Yıkım kararı verilen Çağla Apartmanı, kepçeler tarafından 4 günde tamamen yıkılabildi. Çağla Apartmanı’nın yıkılması kararını verenlerin uzman olmadıklarını dile getiren inşaat Mühendisi Davut Yılmaz ”Komisyondan sorumlu kişilerin inşaat mühendisi olması gerekirken, ne yazık ki jeoloji ve makina mühendisi görevlendirilmiş. Gaziantep’te hasar tesbitini yapan kişiler ehil olmayan kişiler. Bunlar gelip fotoğraf çekip rapor yazıp merkezlerine götürüyor. Ben itiraz etsem yine aynı kişiler gelecek. itirazları makina mühendisi olan müdürleri değerlendiriyor. Benim binamı makina değil, İnşaat mühendisinin değerlendirmesi lazım.” diye konuştu.
Gaziantep’te hasarlı raporu verilen ve ancak 4 günde yıkılabilen Çağla Apartmanı’nın apar topar yıkılmasına tepki gösteren inşaat mühendisi Davut Yılmaz, raporu hazırlayanların ve komisyon başkanının ehil olmadığını söyledi.
Yılmaz, “Çağla Apartmanı’nda hiçbir inceleme yapılmadan binanın etrafı çevrildi. Polisler bizi binanın içerisine bile bırakmıyordu. Bizde hukuki süreç ile hakkımızı aramak için başvurularımızı yaptık. İtiraz ettik ama 2 saatlik eğitim alan genç arkadaşlarımız binayı gelip değerlendirdi. Onlar bile binaya ağır hasarlı ama acil yıkılacak bir bina değil dediler. Daha sonra Çevre Şehircilik Bakanlığına gittiler ve orada fikirleri değişmişti ve acil yıkılması gerekiyor dediler.
HASAR TESPİT KURUMUNUN BAŞKANI JEOLOJİ MÜHENDiSi
Hasar Tespit Kurumunun Başkanı Serkan Eyüp Ak jeoloji mühendisi. Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan ise Makine Mühendisi ve bizim binamızı bu insanların kararı ile yıkıyorlar. İnşaattan anlamayan insanların aldığı karara göre göz göre göre binamız yıkıldı. Diğer genç arkadaşlarımızda binanın fotografları ile ilgili değerlendirme yapıp yıkılacak dedi. Fakat biz tebliğ istedik. Bize 20 Mart’a kadar tebliğ yapılmadı. Adli yola başvurduk . Bizim binamız acil yıkılacak bir bina değil dedik. 24 Şubat’ta daha tebliğ yapılmadan buranın yıkım ihalesi verilmişti. Daha benim itirazım değerlendirilmeden Valilik tarafından binanın yıkılması için yer tespitine geldiler. Mahkeme sürecini başlattık.
MAHKEME SÜRECİNE RAĞMEN YIKILDI
Mahkeme bana dediki idare hala sizin itirazınızı değerlendirmemiş. Sizin başvurunuz incelenmeden reddedilmiş dedi. Fakat idare ısrarla itirazımızın sonucunu 20 Mart’a kadar iletmedi. Ama 20 Mart’ta gelip yıkacağız dediler. 21 Mart’ta tekrar adli süreci başlattık. Mahkeme başkanı ile görüştük ve kendisine sizin kararınız beklenmeden burası yıkılmak isteniyor dedik. Biz uzman ekipler gelsin incelesinler dedik. Ondan sonra yine yıkılsın deniliyorsa bizde yıkılsın dedik. Hakime gidip beklemediklerini söyledik. Hakim ise bize beklemeleri lazım, beklemiyorlarsa tazminata başvurursunuz dedi. Ben bir şey yapamam ben karar veremem benim 15 gün sizin itirazınızı değerlendirme sürem var. Bunu da idarenin beklemesi lazım dedi. Kaymakama gittim mahkeme sürecinin devam ettiğini söyledim oda Valilik karar veriyor dedi. Oraya da gittik. Ama beklemediler. Uzman ekip ise en sonunda geldi.
YIKILACAK BİNA OLMADIĞINI DİLE GETİRDİLER
Gaziantep Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölüm başkanı Aytaç Güven geldi. Valiliğin heyet olarak gönderdiği bu insanlar ise bir saat apartmanı gezdikten sonra içerde kurulumuz ile birlikte toplantı yaptılar. Ve bu binanın yıkılacak bina olmadığını söylediler. Eğer yıkılacak bina olsa 1 saat burada oturmayız dediler. Bu binanın üzerine 2 kat daha yapsaydınız bu bina yıkılmaz dediler. İnsanların eşyalarını kontrollü bir şekilde almasına izin verin dediler. Ama kimse bize bunun için izin bile vermedi. Biz 45 gündür mağdur durumdayız, kimse sesimizi duymadı.Çürük denilen bina yıkılamıyor.” dedi.