SEKTÖR DURMA NOKTASINDA!
Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği(GAİMDER) Başkanı Bora Kanevetci, inşaat sektörünün, alt sektörleriyle birlikte istihdamın öncüsü olduğunu hatırlatarak “Maalesef meslektaşlarımız, öngörülemeyen, yüksek ve kontrolsüz fiyat artışlarından dolayı işe başlayamıyor, devam etmekte olanı da bitirmekte zorlanıyor. Hem kamu müteahhitleri hem de özel sektöre iş yapan müteahhitlerimizin tamamı için aynı durum söz konusu” dedi.
Kanevetci “Temel inşaat malzemesi olan başta beton, demir, çimento, pvc, cam, seramik ve diğer tüm kalemlerde çok fazla fiyat artışı var. Özellikle bazı kalemlerde meydana gelen artışlar dövizin, akaryakıtın, doğal gazın, elektriğin çok çok üzerinde. Yapsat yapan meslektaşlarımız, inşaatı devam eden bir binada 1 TL’ye sattığı daireyi 2 TL’ye mal edemiyor. Bina bitinceye kadar oluşan zarar ortada. Pek çok meslektaşımız ellerindeki işleri teslim etmek için çaba gösteriyor. Yeni projelerde ise fiyat bile veremiyor zira maliyetini hesaplayamıyor” diye konuştu.
VADELER KISALDI, NERDEYSE KALMADI!
Malzemelerdeki sıkıntının ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Kanevetci “Bir başka önemli sorunumuz müteahhitler vadeli mal alamıyor. Hatta parasını peşin vermek istesen dahi önceden bağlantı yapamıyorsun. Hal böyle olunca meslektaşlarımız ticaretlerini sürdürmekte zorlanıyorlar” dedi.
KAMU MÜTEAHHİTLERİ ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR
Kamu ile çalışan meslektaşlarının sorunlarının da çok büyük olduğunu belirten Kanevetci, öngörülemeyen fiyat artışlarının Kamu müteahhitlerini zor durumda bıraktığını vurguladı. Kanevetci “Kamu müteahhitleriyle ilgili yapılan fiyat düzenlemesi maalesef çözüm olmamıştır. Kamu müteahhitlerinin en büyük beklentisi; fiyat farkı düzenlemesinin yeniden gözden geçirilerek, sözleşmede, fiyat farkı olup olmadığına bakılmaksızın, fiyat farklarının iş bitimine kadar verilmesi ve tasfiye hakkını da içeren yeni bir düzenlemenin acilen yapılması yönündedir. Kamuya iş yapan tüm meslektaşlarımız yetkililerden bu konuda destek beklemektedirler” şeklinde konuştu.
Alt sektörleriyle birlikte on binlerce insanın inşaat sektörü üzerinden geçimini sağladığını hatırlatan Kanevetci “Bir an önce paydaşlarımız ve yetkililerimizle birlikte sektörü rahatlatacak çözümler üretmeliyiz” ifadesini kullandı.