SİSTEM ESKİYE Mİ DÖNÜYOR. « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

19 Nisan 2024 - 03:02

SİSTEM ESKİYE Mİ DÖNÜYOR.

SİSTEM ESKİYE Mİ DÖNÜYOR.
Son Güncelleme :

14 Ağustos 2022 - 22:41

17 views

2015 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kapatılan dershanelerin yerini etüt merkezleri almaya başladı. Gaziantep’teki etüt merkezlerinde liselere ve üniversitelere hazırlanmanın beledi yıllık 30 bin TL civarında seyrederken, buralarda birebir ders aldırmaman saatlik bedeli ise yaklaşık 130 TL.

**Etüt merkezlerini tercih etmeyip evde ders aldırmanın saatlik bedeli ise 250 ile 500 TL arasında değişiyor. Gaziantep’te ekonomik durumu iyi olanlar, evlerinde birebir özel ders aldırmayı tercih ederken, bazıları da etüt merkezlerine gönderiyor. Parası olmayanlar ise okulda öğrendikleriyle sınava girmeye çalışıyorlar. Sınavda ise hepsi eşit bir şekilde aynı sorulara cevap vermek için ter döküyor.

Gaziantep’te kapatılan dershanelerin yerini etüt merkezleri almaya başladı. Özellikle İbrahimli bölgesinde sayıları her geçen gün artan etüt merkezleri, 10’ar kişilik sınıflarda veya isteğe bağlı birebir ders veriyor.
SİSTEM ESKİYE Mİ DÖNÜYOR.
Etüt merkezlerin artması ‘dershaneli günlere gerimi dönüyoruz?’ sorularını akıllara getirirken, parası olan da olmayan da, çocuğunu etüt merkezlerine gönderme zorunluğu hissediyor. Velilerin etüt merkezlerine gönderme zorunluluğu hissetmesi, bu merkez sayılarının artmasına neden oluyor. Çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlamak için, bütün imkanlarını zorlayıp onları etüt merkezlerine gönderen veliler, sitemin eskiye dönmesinde rahatsızlık duyuyor.
ETÜT MERKEZİNE GÖNDERME ZORUNLULUĞU HİSSEDİYORUZ
Çocuklarını etüt merkezlerine gönderme zorunluluğu hissi içinde olduklarını belirten veliler “Liselere ve üniversitelere geçiş sınav sistemi zaten yanlış. Çocuklar eşit şekilde eğitim almıyor. Parası olan etüt merkezlerine gönderiyor veya öğretmeni evine çağırarak özel ders aldırıyor. Şimdi buradaki öğrenciyle, ekonomik sıkıntılar yüzünden hiç etüt merkezine gitmemiş öğrenci aynı kulvarda yarışıyor, aynı soruları çözmek için ter alıyorlar. Burada eğitiminde eşitlikten söz etmek mümkün mü” diye konuştular.
BU SINAV YARIŞI ÇOKTA ADİL DEĞİL
Bu arada da bazı veliler çocuklarını özel okullara göndermelerine rağmen, birde etüt merkezlerine göndermek zorunda olduklarını belirterek ”Sınavlar çocuklarımız için önemli bir yarış. Bu yarışta çocuklarımızın kazanabilmelerini ve üst sıralarda tutunabilmelerini, sağlamak için kendimizi maddi ve manevi zorluyoruz. Bu sınav yarışının çokta adil olduğunu açıkçası düşünmüyoruz. Etüt merkezlerine ve özel okula göndermek istemiyoruz ama mecbur kalıyoruz. Eğitimin özeli olmamalı.” Dedi.

SINAV YARIŞI PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARA NEDEN OLABİLİYOR
Sınavda başarılı olma yarışının öğrencilere zararlarda verdiğini de belirten bazı veliler “Çocuklar yarış atı gibi oradan oraya koşturuluyor. O kurs senin, bu kurs benim. Çocuklar bu yüzden çocukluğunu yaşayamıyorlar. Sürekli bir yarış içindeler. Bu yarış içinde olmaları, onlarıda stresin yanı sıra bir takım psikolojik bozuklukların ortaya çıkmasına neden oluyor.” diye konuştular.

DENETİMLER YETERLİ Mİ
Bir çok veli özel etüt merkezlerinin yeri kadar denetmenliği endişesi taşırken, buraların sık sık yetkililer tarafından denetlenmesi gerektiğini dile getirdiler.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.