TOPÇU: “DOĞAL KOŞULLARINI KORUYORUZ” « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

25 Nisan 2024 - 09:36

TOPÇU: “DOĞAL KOŞULLARINI KORUYORUZ”

TOPÇU: “DOĞAL KOŞULLARINI KORUYORUZ”
Son Güncelleme :

10 Mart 2023 - 21:33

Gaziantep Orman İşletme Müdürü Veli Topçu, laboratuvar ortamında Colosoma  Sycphanta böceği  üreterek, çam ağaçlarını  Çam Kese Böcekleri’nden koruduklarını söyledi. Topçu, 2013 yılından beri  ortalama günlük 20.000 adet böcek ürettiklerini  ve bunları çam ağaçlarının bulunduğu  ormanlara saldıklarını söyledi.

Gaziantep Orman İşletme Müdürü Veli Topçu, “Calosoma Sycophanta dediğimiz böcek türünün üretimi burada görmüş olduğunuz laboratuvarda gerçekleşiyor. Calosoma Sycophanta’dan biraz bahsetmek istiyorum… Bu böcek türü kabuklu böcekler dediğimiz türden bir canlıdır. 2013 yılından beri burada ortalama günlük 20.000 adet böcek üretiyoruz ve doğal olarak ormanlara salıyoruz. Ormanda bunlar ne görevi görüyor diyecek olursanız ormanda Çam Kese Böceği dediğimiz böcek yani tırtıllar var ve bunlar ağaçtaki yeşil ibrelere zarar veriyor. Calosoma Sycophanta böceği de o tırtılları doğal olarak tüketerek yok ediyor bizlerde dolayısıyla biyolojik mücadele gerçekleştirmiş oluyoruz. Uzun zamandan beri kimyasal mücadele yapmıyoruz ki ormanlar ve ormanlardaki canlılar zarar görmesin diye” dedi. 

TOPÇU: “DOĞAL KOŞULLARINI KORUYORUZ”

Orman İşletme Müdürü Topçu, “Bu yok eden böcek türünü ormandan topluyoruz, getiriyoruz ve kutularımıza her birini erkekli dişili olacak şekilde koyuyoruz. Doğal koşullarını koruyor ortalama olarak 22 derece ısıda ve Çam Kese Böceklerinin tırtıllarıyla besliyor, üremelerini sağlıyoruz. Yumurtlayan böceklerin yumurtalarını aldıktan sonra altı gün ayrı ayrı küçük bardaklara koyuyoruz, altıncı günün sonunda larva yumurtadan çıkıyor ardından bu çıkan larvayı yedi gün boyunca besliyoruz, güçleniyorlar güçlendikten sonra da larvaları doğaya bırakıyoruz. Özellikle de bahsettiğimiz Çam Kese Böceklerinin olduğu alanlara bırakıyoruz” şeklinde konuştu.

TOPÇU: “BU SENE SALGIN lÇOK FAZLA”

Orman İşletme Müdürü Topçu, “Ara ara bu böceklerin salgınını yaşıyoruz. Geçen sene azdı ancak bazı zamanlarda yoğun bir şekilde salgın oluyor bu sene de salgın çok fazla… Nurdağı’nda ve İslahiye’de genç ormanlarda bunun zararı çok fazla. Çam Kese Böcekleri ağacı kurutmuyor ancak yeşilini yok ediyor, gelişimini yavaşlatıyor. Biz bunu “dumansız yangın” diye tabir ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TOPÇU: “GÜNLÜK 400.000 TIRTIL TÜKETİYOR”

Orman İşletme Müdürü Topçu, “Bu laboratuvarda da günde en az 20.000 adet Calosoma Sycophanta böceği üretip doğaya bırakacağız. Bizler bu böcekleri doğaya saldıktan sonra günlük olarak 400.000 tane tırtılı yok etmiş, ağaçlarımızın yeşilini doğal yollarda korumuş oluyoruz” şeklinde konuştu. GÜLBURCU ERMAYASI

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.