“TÜRKİYE-SURİYE: ORTAK KÜLTÜR, ORTAK TARİH VE GÖÇ” « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

21 Eylül 2024 - 02:41

“TÜRKİYE-SURİYE: ORTAK KÜLTÜR, ORTAK TARİH VE GÖÇ”

“TÜRKİYE-SURİYE: ORTAK KÜLTÜR, ORTAK TARİH VE GÖÇ”
Son Güncelleme :

20 Temmuz 2023 - 18:03

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Göç Enstitüsü öğretim elemanları tarafından hazırlanan “Türkiye-Suriye: Ortak Kültür, Ortak Tarih ve Göç” başlıklı kitap yayınlandı.

1020 sayfadan oluşan Türkiye-Suriye: Ortak Kültür, Ortak Tarih ve Göç kitabı, 40 farklı bilimsel çalışmadan teşekkül etmiş olup 150’den fazla akademisyenin katkısıyla oluşturuldu. Gaziantep Üniversitesi Yayınevi tarafından yayınlanan eser; ekonomiden tarihe, gastronomiden edebiyata birçok farklı akademik alanda özgün çalışmalar içeriyor.

Yayınlanan eserle ilgili bilgi veren GAÜN Göç Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zeynel Özlü, yaklaşık iki yıllık emek sonucu kitabın oluşturduğunu belirtti. Prof. Dr. Özlü, “Türkiye ile Suriye arasında geniş bir zaman ve mekâna yayılmış olan coğrafya bağı; tarihsel, sosyal, kültürel, dinî ve iktisadî ilişkiler açısından pek çok ortaklaşmaya işaret etmektedir. Son yıllarda yaşanan, sebeplerine ve sonuçlarına hep birlikte tanık olduğumuz Suriye’den Türkiye’ye yönelik göç, bu ortak paydaların gün yüzüne çıkmasına olanak sağlamış ve sağlamayı sürdürmektedir. Bu durum iki ülke arasındaki tarihsel bağların bilinmesini, bugünün anlaşılmasını ve geleceğe yön verecek adımların atılmasını sağlayacak akademik çalışmaların önemini ve gerekliliğini arttırmıştır. Bu itibarla farklı disiplinlerde çalışmalar yürüten değerli akademisyenler ve araştırmacıların katkısıyla hazırladığımız ‘Türkiye-Suriye: Ortak Kültür, Ortak Tarih ve Göç’ adlı kitabımız, Gaziantep Üniversitesi Yayınevi tarafından yayınlandı” diye konuştu.

Suriye’nin tarihsel geçmişi Türkiye ile hiçbir zaman ayrı düşmediğini ve bu bağların günümüze kadar devam etiğini ifade eden Prof. Dr. Özlü, “Suriye’deki iç savaş, milyonlarca Suriyelinin iç savaşın neden olduğu olumsuz ortamdan etkilenmemek için Türkiye de dâhil olmak üzere komşu ülkelere sığınmasıyla büyük bir sığınmacı krizine yol açmıştır. Bu bağlamda Türkiye 3,6 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaparak dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülke konumuna gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti ve halkı kadirşinastır. Tarih boyunca mazlumun, mağdurun, yolda kalmışın hep yanında olmuştur. Osmanlı tarih yazarı Aşık Paşazade’nin ifadesiyle ‘garipleri sevici’ bir millet olmuştur. Bu tarihsel hamilik mirasını, Türkiye Cumhuriyeti de devralmış, devlet-millet el ele, Suriye’deki iç savaş ve sonrasında yaşanan göç hareketlerinde Suriyeli mağdur ve mazlumlara ekonomik, siyasi, lojistik olarak maddi ve manevi her türlü fedakârlıkta bulunmaktan geri durmamıştır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Zeynel Özlü konuşmasını devamında şunları söyledi: “Bu bağlamda bütün bu tarihî süreç, alanında uzman akademisyenler tarafından incelenip, analiz edilip yazınsal bir hale dönüştürülerek, Türkiye-Suriye ilişkileri ve göç alanında bilgi edinmek isteyen her araştırmacıya birçok farklı alanda katkılar sunacak interdisipliner bir çalışma ortaya konulmuştur. Bu çerçevede kitabın hazırlanmasında emeği geçen tüm akademisyen meslektaşlarımıza, enstitümüz bünyesinde hizmet alan ve veren çalışanlara, gönüllü olarak destekvermekten geri durmayan öğrencilere, Yayınevi sorumlusu Erkan Özdemir nezdinde Gaziantep Üniversitesi Yayınevi’ne teşekkürü bir borç biliriz. Kitabımız, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık’ın teşviği ve Rektörümüz Prof. Dr. Arif Özaydın’ın himayesinde hazırlanıp basılmıştır. Bu konuda bize desteklerinden ötürü hocalarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır.”

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.