Yaratılış Sütunları « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

27 Nisan 2024 - 21:28

Yaratılış Sütunları

Yaratılış Sütunları
Son Güncelleme :

21 Ekim 2022 - 12:08

35 views

Yaratılış Sütunları denen bu soğuk ve yoğun hidrojen ve toz bulutu Dünya’dan 6500 ışık yılı uzaklıkta. Her büyük teleskop bu sütunları en az birer kere fotoğrafladı. Bugüne kadar en ünlüsü de Hubble’ın 1995 ve 2014 yıllarında çektiği fotoğraflardı. James Webb ise bize yeni ve yine büyüleyici bir perspektif sundu. Sütunlar, yıldızların aktif olarak oluşmaya devam ettiği bölge olan Kartal Nebulası’nda yer alıyor. James Webb, kızılötesi sensörleri sayesinde sütunlardaki toz bulutlarının bulanıklaştıran etkisini bertaraf ederek bölgede oluşan yeni yıldızları daha iyi incelemeye imkân verir nitelikte.

BBC haberine göre Avrupa Uzay Ajansı Kıdemli Bilim Danışmanı Prof. Mark McCaughrean “Kartal Nebulası’nı 1990 ortasından beri inceliyorum, Hubble’ın gösterdiği o ışık yılları uzunluğundaki sütunların içindeki genç yıldızları görmeye çalışıyorum. James Webb’ten gelecek fotoğrafların büyüleyici olacağını biliyordum. Öyle de oldu” dedi. 

Kartal Nebulası’ndaki bu sütunlar, etraftaki dev yıldızların yoğun morötesi ışıklarıyla şekil alıyor ve aydınlanıyor. Ancak bu radyasyon aynı zamanda sütunları dağıtıcı bir etkiye sahip. Şu an o noktada belirseniz ortada artık sütun kalmadığını görürdünüz. Sütunlardan yansıyan ışığın Dünya’ya ulaşması 6500 yıl sürdüğü için Dünya’dan baktığımızda hâlâ sütunların 6500 ışık yılı önceki halini görebiliyoruz.

GENÇ YILDIZLAR

James Webb’in yakın kızıl ötesi spektrumunda daha net elde edilen görüntülerde daha fazla yıldız ve çevresel gaz ile toz bulutları görülebiliyor. Sütunların hemen dışında görülen kırmızı objeler büyük gaz ve toz bulutu kümelerinin kendi yerçekimleri ile toplanarak kütle kazanan oluşum aşamasındaki genç yıldızlar. Sütunların dış çeperindeki kızıl dalgalı lav gibi görünen çizgiler ise oluşumu süren yıldızlardan püsküren birkaç yüz bin yıllık maddeler. 

GÜNEŞ ETRAFINDA…

Yapımı 20 yıl süren  ve 9 milyar dolara mal olan Webb kızılötesi teleskopu NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı ile ortaklaşa olarak 25 Aralık 2021’de fırtlatılmıştı. Bir ay sonra da dünyadan 1.5 milyon kilometre uzaklıkta Güneş etrafındaki yörüngesine ulaştı.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.