1 günde 16 gün batımı! Uzayda Ramazan nasıl yaşanıyor? Müslüman astronot anlattı « GAZİANTEP RADYO ZEUGMA

18 Nisan 2024 - 13:58

1 günde 16 gün batımı! Uzayda Ramazan nasıl yaşanıyor? Müslüman astronot anlattı

1 günde 16 gün batımı! Uzayda Ramazan nasıl yaşanıyor? Müslüman astronot anlattı
Son Güncelleme :

29 Mart 2023 - 10:55

Bu yıl Ramazan ayı sadece Dünya’da değil uzayda da kutlanıyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) astronotu Sultan Neyadi, halihazırda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapıyor.

Neyadi, 3 Mart’ta istasyona kenetlenen Crew 6 uzay aracında NASA astronotları Stephen Bowen ve Warren Hoburg’la birlikte seyahat etti.

1 GÜNDE 16 DÖNGÜ

Bu da Müslüman astronotun her gün 16 gün batımı ve gün doğumuna şahit olan uzay istasyonunda nasıl oruç tutacağı veya oruç tutup tutmayacağının merak edilmesine sebebiyet verdi.

Neyadi, ocak ayında düzenlediği bir basın toplantısında astronotların seferi tanımına uyduğunu ve aslında oruçtan muaf olabileceğini söylemişti.

Ancak Neyadi daha sonra şubat ayında Dubai’de düzenlediği bir başka basın toplantısında uzay istasyonunda resmi saat dilimi olarak kullanılan Greenwich Ortalama Zamanı’nı (GMT) baz alarak oruç tutulabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

‘Eğer fırsatımız olursa, Ramazan oruç tutmak için iyi bir fırsat ve aslında sağlıklı. Neler olacağını bekleyip göreceğiz.’

6 AY DAHA UZAYDA KALACAK

Astronotun açıklamasına eşlik eden videoda ise hilal şeklindeki Ay’ın uzaktan görünüşü yer aldı. Ay’ın bu şekilde hilal görünümüne kavuşmasının Ramazan ayının başlangıcına işaret ettiği biliniyor. Müslümanlar bu manzaraya “Ramazan hilali” adını veriyor.

Neyadi uzay istasyonunda 6 ay geçirecek ve bu denli uzun süreli bir uzay görevini tamamlayan ilk BAE astronotu olacak.

Astronotun istasyondaki görev süresi boyunca yeryüzünde hem Ramazan hem de Kurban Bayramı kutlanmış olacak. Neyadi kendisinin de bayramları istasyonda kutlayacağını söylüyor.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.